ET TILBAKEBLIKK  –

MARKATRIMMEN for 44.gang

Gaute Myhre

Trondhjems Skiklub tok i 1973 initiativet til et nytt tur-renn og som fikk navnet Markatrimmen. Det var både et ønske og et behov for å få nok et tur-renn i Bymarka, dette sett både i forhold til byens størrelse og ikke minst de normalt gode snøforholdene i markaområdene. En annen grunn var at det tradisjonelle Marka Rundt i regi av Vestbyens Idrettslag, etter hvert trakk mer og mer oppmerksomheten mot eliteløperne. Med det nye rennet Markatrimmen, ville man derimot prøve å trekke til seg flere av den vanlige turgåeren.

Med det som bakgrunn, var det derfor naturlig å kontakte Bedriftsidrettskretsen for å få de med som medarrangør. Bedriftsidrettens målsetning passet inn i de tankene Skiklubben hadde med rennet, få med flest mulig vanlige skiløpere! I tillegg var det den gang mange bedriftsidrettslag som hadde dyktige og ivrige personer som mer enn gjerne stilte opp som funksjonær i arrangementet.

I det første rennet for førti år siden, altså i 1973, var det 312 løpere som fullførte, og året etter 442 løpere. Dette ble kanskje ikke den store massemønstringen, men både Skiklubben og bedriftsidretten hadde ambisjoner om mye større deltagelse. I tillegg til de som ville gå med nummer på brystet og konkurrere både med seg selv og andre, ble det også opprettet mosjonsklasser. Dette ble på en måte en forlenget variasjon av Dagens Løype, men med litt mer stas etter som det var både matstasjon og målseil. Det kostet 10 kroner å delta i mosjonsklassen, men da ble deltageren registrert og rett til merke i forskjellige grader.

Etter det første rennet i 1973 kunne bladet Brediftsidrett skrive følgende fra arrangementet:

”250 startet i den første Markatrimmen.

Turlangrennet Markatrimmen ble arrangert for første gang i år, og vi håper at dette tiltaket er kommet for å bli. Markatrimmen er nemlig et flott masseidrettstilbud til alle dem som gjerne skulle stilt opp i ett og annet langrenn, men som skremmes av alvoret og den beinharde konkurransen. I tillegg har rennet egen  mosjonsklasse som vel nærmest er en forlenget Dagens Løype uten tidtaking. For en lang skitur er Markatrimmen –  nærmere 30 kilometer Likevel så det ut til at kreftene holdt i massevis for de 312 som var med.

Løypa gikk i rolig og pent skogsterreng forbi kjente steder som Solemsåsen, Stykket, Marka, Langdalen, innom Skogly og tilbake til startstedet ved Kyvannet igjen. Og i et trimrenn som dette hadde løperne det neppe så travelt at de ikke ble påvirket av Hoåsen og Leinstrandmarka med skinnende åpne myrer og solgløtt mellom granene der løypa snodde seg frem.

Føret var godt og innbød til stor fart, og vi tror ærlig talt at løypa var lit lengre enn de 27 kilometer arrangørene opererte med. Fra matstasjonen på Skogly og inn til mål skulle det være bare 10 kilometer, og når de fleste brukte en time og vel så det på denne strekningen, skyldes det nok heller feil i målingen enn tap av krefter mot slutten. Men med tre mil bak seg i Markatrimmen er deltagerne bra forberedt på å gi seg i kast med Marka Rundt neste helg.

Etter reglementet skulle alle ha med seg ryggsekk med mat, anorakk eller genser. Dette gjelder dem som stiller i klassen med tidtaking og nummeret på brystet. Likevel var det mange ryggsekkløse startnummer å se gjennom løypa. Det spørs om det i det hele tatt er noen vits i et slikt ryggsekk-påbud når løypa hele tida går i godt og skjermet skogsterreng og ikke er lengre enn et par timers tur.

Markatrimmen har ingen premiering, men alle som fullfører på under maksimaltida får Markatrim-merket. I dette løpet teller nemlig ikke de store enkeltprestasjonene. Det viktigste er at Markatrimmen er så pass langt at det kreves regelmessig mosjon i noen uker før en gir seg i kast med distansen. Dermed trekker Markatrimmen deltagerne ut i skog og mark ikke bare de timene konkurransen varer.

Bedriftsidrettskretsen og Trondhjems Skiklub står som ansvarlig for arrangementet. Tidligere har Marka Rundt vært det eneste tur-rennet i Trondheim, og tur-renn på ski har ofte bare vært tilgjengelige for dem som disponerer bil. På den bakgrunn er det positivt at Markatrimmen har start og mål ved Kyvatnet, like ved bane- og bussholdeplass.”

Dette ble skrevet etter det første rennet. Startsted de første årene var på Kyvatnet, i en periode fra Granåsen, men de siste årene har starten vært på Fjellsetermyra hvor det normalt er gode snøforhold. Deltagelsen steg til over tusen, i 1980 som eksempel var det i turklassen alene mellom 700 og 800 løpere. Siden har Markatrimmen stabilisert seg på en deltagelse på rundt 400, siste vinter var det rundt 450 som gjennomførte på et to dagers arrangement med fristil en dag og klassisk den neste. De siste årene er det Byaasen Skiklub som nå er Skiklubbens medarrangør.