Sykling i marka

Geir Kjosavik er ofte ute på sykkelen. Han har full kontroll. Foto: Sverre Hosen

Det er blitt meget populært å sykle i marka. Du finner syklister langs veger og stier i alle markaområder. Det er flott marka brukes og det er plass til de fleste aktiviteter, men det krever at vi tar hensyn, sier nestleder Geir Kjosavik i NOTS, Norsk organisasjon for terrengsykling.

Vi ber om at alle syklister følger stivettreglene, og tar hensyn til alle brukere av marka, sier Geir Kjosavik. Denne oppfordringen støtter vi i Skiklubben fullt ut, sier Sverre Hosen. Terrengsykling er rekreasjon, ikke en ektremsport, understreker det fra NOTS. Her følger stivettreglene.

Stivettregler for syklister

• Vær omtenksom og hyggelig i møte med turgåere.
  • Du har alltid vikeplikt for fotgjengere.
  • Begrens farten slik at du ikke er til fare for andre, særlig langs veier og stier som innbyr til høy hastighet, eller i uoversiktlige partier.
  • Brems ned til gangfart i god tid før du passerer andre på en smal sti.
  • Ikke lag nye spor. Dersom du ikke har ferdigheter til å forsere en hindring, gå av sykkelen.
  • Unngå å sykle på spesielt sårbare stier like etter perioder med mye nedbør.
  • Ikke lag stien bredere ved å sykle utenom vanndammer eller hindringer.
  • Bær sykkelen gjennom myrområder slik at det ikke dannes dype spor.
  • Ikke lås bakhjulet i bratte nedoverbakker.
  • Dersom to syklister møtes i en bakke, har den som sykler oppover, forkjørsrett.