Lek og læring – gode øvelser for barn på ski

Skal du lære ditt barn å gå på ski? Gjør skituren til en lek! Her er noen gode øvelser og tips for nybegynnere på ski:

Balanse:

Tips: Dropp stavene – barna utvikler mye bedre balanse uten staver

Øvelse: Finn en gjenstand barnet kan balansere på hodet, f.eks. en bamse. La barna prøve å gå frem og tilbake i et tempo de håndterer uten å miste bamsen.

Øvelse: Er barnet litt mer øvet på ski, kan en fin øvelse være å legge ut en leke eller en godtebit på noen humper i en svak nedoverbakke. Her kan barnet bøye seg ned for å plukke opp, for så å legge ned igjen på neste hump.

Ploge:

Tips: Ploge for å bremse eller stoppe er alltid en utfordring for nybegynnere. Be barnet lage et pizzastykke med skia, legg henda på knærne og rumpa på do.

Øvelse: Plasser en gjenstand som f.eks. en bamse mellom knærne på barnet, som barnet skal unngå å miste. Hold knærne sammen og press hælene ut.

Lek: Ta barnet med til en liten bakke. Stå nederst i bakken med noe grønt i ene hånda og noe rødt i andre hånda. Signaliserer som rødt eller grønt «lys», der barnet skal kjøre ved grønt, og stoppe ved rødt.

Fiskebein:

Tips: Lag pizzastykke med skia, med hælene innover og gå taktfullt opp bakken. Er bakken for bratt, prøv heller «tripp trapp» sidelengs.

Lek/øvelse: Syng Thorbjørn Egners «Røvervise», den er taktfull å gå oppover i bakker med, og tar fokuset vekk fra strevet.

Reise seg opp:

Tips: Når barnet faller kan det være vanskelig og frustrerende å komme seg opp med ski på beina. La barnet samle beina høyt i været og tippe over på ene siden. Be de bøye seg fremover og ta på tuppen av skia, da er det mye enklere å komme seg opp.

Gråkallen Skileik

Skileiken i Bymarka er et område som er tilrettelagt for barn på ski, og som har åpent så lenge snøforholdene tillater det. Her finnes ulike løyper for barn, orgeltramp, slalåmløyper og hoppbakker i ulik vanskelighetsgrad. Her kan man oppøve skiferdigheter gjennom naturlig leik. Medlemmer av Trondhjems Skiklub går gratis i Gråkallen Skileik, velkommen!