Søndagsturen 2021

Digitalt hefte med alle tureneAlle Søndagsturene på ut.no

12 flotte merkede turer i Trondheims markaområder og turterreng!

Ved å følge Søndagsturen gjennom sommeren blir du godt kjent i Trondheims flotte markaområder. Det merkes ny tur for hver helg, der turene er godt synlig med Skiklubbens gule merkebånd. Søndagsturen følger samme opplegg som Dagens Løype om vinteren.

Nytt av året er at alle turene er lagt inn på ut.no. Her er turene lagt inn på gode turkart. Ved å laste ned appen og søke opp ruta kan du lettere navigere deg gjennom Søndagsturene. Brosjyren vil kun være tilgjengelig digitalt.

Klikk deg inn på turene med link til ut.no lengre ned på siden!

ÅPNING AV SØNDAGSTUREN 2021
Søndagsturen har fått flere nye turforslag denne sesongen og vil denne våren starte med en tur på Nidelvstien fra Nedre Leirfoss. Tradisjon tro vil Skiklubben være tilstede i Ringvebukta på tur 2, søndag 30. mai mellom kl. 11-14. Mer informasjon om dette kommer nærmere den aktuelle dagen.

 

REGISTRER DIN TUR OG BLI MED I TREKNINGEN AV FROKOST LEVERT PÅ DØRA
Ved alle Søndagsturenes startsted vil det være satt opp en plakat med informasjon om turen (turbeskrivelse og kart) og en QR-kode med mulighet for å registrere sin deltagelse. Etter hver dag trekker vi en heldig vinner av en frokostpakke levert på døra fra Morgenlevering.

Det er ikke noe krav om å følge hele turen fra start til slutt, men du må ha vært gjennom cirka 50 prosent av merket tur, uavhengig av startsted.

Finner du ikke plakaten ved startsted kan du registrere deg her!

For å være med i trekningen må du ha registrert turen innen kl. 12.00 mandagen etter aktuell tur.

Registrer din deltagelse!

VIL DU MERKE TURER?
Skiklubben har en fin gruppe med merkere av Søndagsturen, men vi ønsker oss gjerne flere frivillige som kan dele på å merke turer. Les mer om dette her, eller ta kontakt med oss på post@skiklubben.no.

Vi ønsker deg fine turer og gode opplevelser i marka med Søndagsturen!

Oversikt over Søndagsturen 2021

Klikk på turene for å åpne turbeskrivelse og link til ut.no.

TURBESKRIVELSE

Søndagsturen 2021 åpner med en gåtur langs Nidelvstien. Dette er første gang Søndagsturen tar turen til dette populære turområdet. Nidelvstien er en grønn og naturnær turvei, både for gående og syklende. Her møter man gjerne mange ulike brukergrupper, alt fra barnefamilier, trimmere, eldre til rullestolbrukere. Stien går fra Nedre Leirfoss og på østsiden av Nidelva inn mot Trondheim sentrum. Det jobbes også med å forlenge stien helt opp til Trongfossen, et stykke sør for Klæbu sentrum.

Vi har tatt utgangspunkt i at turen starter rett nedenfor Nedre Leirfoss Kraftverk. Her er det en liten parkering, samt et fint rasteområde for de som starter turen fra andre utgangspunkt og trenger en liten pustepause. Stien slynger seg ned langs Nidelvens bredder og går forbi flere flotte rasteplasser med bord og benker, samt noen populære badeplasser. Etter drøye 2 km fra Nedre Leirfoss går turstien under Kroppanbrua og Sluppenbrua. Videre går man forbi Tempe Idrettsanlegg og kommer etterhvert inn på Valøyveien. Der stien kommer inn på Valøyveien har vi valgt å snu, for å gå tilbake mot startstedet.

Turen på Nidelvstien kan selvfølgelig startes fra andre steder enn fra Nedre Leirfoss, og man kan også gå turen kun én retningen.

Med denne turen er årets sesong av Søndagsturen 2021 i gang!

 

Distanse: 4,2 km en vei, 8,4 tur/retur

Parkering: Nedre Leirfoss

Buss: Nr. 24

Tur 1 på ut.no

TURBESKRIVELSE

Vår tradisjonelle åpning av Søndagsturen på Ladestien har vi i år plassert som tur nr. 2. Vi har også gjort noen endringer, slik at ikke hele turen går på Ladestien.

Som vanlig starter vi i Korsvika og passerer både Ladekaia og Ringvebukta. I stedet for å merke Ladestien fram til Rotvoll, lager vi en rundtur. Fra Fagerheimbukta går vi opp i Knut Glomsaas vei og følger den til venstre opp til Fagerheim Alle. Der tar vi til høyre og så til venstre opp forbi Parkeringsplassen til blokkene og sti videre ut til Olav Engelbrektssons alle. Vi følger den et lite stykke rett fram og tar til venstre ved parkeringsplassen til Ringve og går gjennom hagen fram til Lade allé. Vi følger Lade allé fram til Lade kirke og avslutter tilbake til Korsvika.

Det er selvfølgelig mulig å forlenge denne Søndagsturen helt til Rotvoll. Langs hele Ladestien er det mange flotte rasteplasser, samt flotte badeplasser om sommeren viser seg å være på vei.

Kjerringberget som ligger like ved Korsvika er et av Til Topps-turmål denne sommeren. Registrer denne toppen samtidig som du går denne Søndagsturen.

Møt Skiklubben tur:

Selv om det ikke er dette er første tur denne våren vil vi i Skiklubben møte deg i Ringvebukta, like ved Sponhuset. Se hjemmesiden vår for oppdatert informasjon.

 

Distanse: Rundturen er 5,5 km. Korsvika-Rotvoll er 5 km en vei.

Parkering: I Korsvika, Djupvika, Ringvebukta og Ringve

Buss: Nr. 20 eller nr. 2

Tur 2 på ut.no

TURBESKRIVELSE

Start fra parkeringsplassen ved Bekken. Vi tar av langs lysløypa innerst på plassen og følger den sørøstover til lysløypa svinger nordover rett under demningen på Tømmerholtdammen. Herfra følger vi veien sørover til veidelet nederst i Styggdalen, der vi tar sørover opp til Svarttjønna. Ved Svarttjønna merker vi sti østover mot Lomtjernmyra. Der tar kort tur nordover traktorveien og kommer ned på toppen av Styggdalen. Lang tur fortsetter sørover langs åsen og kommer fram på den gode stien vi gikk av ved Svarttjønna. Videre går vi veien forbi Ramdalen og langs stien i sørlig retning. Der stien møter stien fra Kvammen, følger vi denne østover og merker sti opp til Liaåsen og traktorvegen ned igjen. Begge på østsiden av Liaåsen. Vi følger den gode stien nordover fram mot Tomsetåsen og holder østsiden av den nedover Austlia til vi kommer til traktorveg som vi følger til toppen av Styggdalen og møter kort tur igjen. Herfra følger vi skilting mot Estenstadhytta. Det er et fint utsiktspunkt ved Månen så vi legger turen oppom der. Vi kan også anbefale å ta noen av stiene ned mot Estenstaddammen og Tømmerholtdammen. Rundt vannene er det et fint friluftsområde med noen ruiner det går an å utforske. Merkinga fortsetter til Estenstadhytta. Derfra går vi veien tilbake til Tømmerholt og stien ned til Bekken.

På denne turen kan du gå innom hele 3 Til Topps-turmål; Månen, Estenstadhytta og Burmaklippen!

 

Distanse: Lang tur ca 10 km, kort tur ca 6 km

Parkering: Bekken P-plass

Buss: Buss nr. 3 og 12

Tur 3 på ut.no

TURBESKRIVELSE

Her starter vi fra parkeringsplassen i Granåsen. Vi går opp mot hoppbakkene  og tar av til høyre. Følger vegen frem til stien opp gjennom Strupen retning  Leirsjøen. Stien svinger forbi Sølvskakkeltjønna og går over myrdragene i  retning av Kåttåtjønmyra. Vi følger stien til høyre forbi kartoppslaget, og går  bakkene opp mot Rønningen som er et ypperlig sted for en rast.

Rønningen gård blir drevet av Trondhjems Turistforening og har de siste årene fått mange flott aktivitetstilbud som gapahuker egnet for hengekøyeovernatting og et spennende aktivitetsområde for barn i «Turboskogen».

Korteste veg tilbake er å følge samme veg du kom hit. Vi har imidlertid lagt en  rundtur og den fortsetter nedover vegen fra Rønningen mot Smistadvegen. Vi tar av fra denne vegen etter å ha passert Kåttåtjønna, og går langs den  gamle vegen fram til Smistad gård. Der følger vi Pilgrimstien, og gammel stien  over Høgåsen tilbake til Granåsen.

Rønningen er også et Til Topps-turmål denne sesongen!

 

Distanse: Kort tur ca. 6 km, og lang tur ca. 9 km

Parkering: Granåsen

Buss: Nr. 23 fra Arnt Smistad veg til Granåsen VM-anlegget

Tur 4 på ut.no

TURBESKRIVELSE:

Tre vann fra Ferista er en av Søndagsturens nye turforslag. Dette er en tur som tar utgangspunkt fra den store parkeringsplassen ved Ferista, rett ovenfor Byåsen Butikksenter. Turen starter ved å gå rundt østsiden av Theisendammen. Fra Theisendammens demning kan man nyte en flott utsikt utover Trondheim by. Videre opp mot Baklidammen kommer man inn på Oddvar Brås egen testløype, det som blir omtalt som «Bråtesten». Denne testen blir den dag i dag brukt til test av kondisjonen blant langrennsløpere og aktive mosjonister.

Fra Baklidammen tar man av fra «Bråtestløypa» og går bakkene opp mot Lavollen og videre til Kobberdammen. Om man skal følge hele turforslaget går man rundt selve Kobberdammen. I dette området er det flere idylliske rasteplasser hvor man kan oppleve flotte naturbilder.

De siste motbakkene av dagens tur går opp mot Fjellseter, men like før vi kommer til Fjellseter følger vi igjen «Bråtestløypa», denne gangen et lite stykke i retning øst. Videre passerer vi Tunga, før vi går forbi Baklidammens sørlige ende. Vi følger så den mest brukte turstien ned mot Theisendammen og Ferista.

 

Distanse: Alle tre vann ca. 10,5 km

Parkering: Ferista, men kan også parkere fra flere P-plasser langs Fjellseterveien

Buss: Nr. 26

Tur 5 på ut.no

TURBESKRIVELSE

Turforslaget i Vassfjellmarka er en av flere nye Søndagsturer denne sommeren og er med på å sparke i gang høsten i Trondhjems Skiklub.

Turen i Vassfjellet er et samarbeid mellom Klæbu IL og Skiklubben. Løypa som blir merket denne helga er for mange kjent som «kort løype» under Vassfjellet Rundt som arrangeres siste helga i august. Mye av turen går på skogsbilveier og godt etablerte stier, men man kommer også innom et kort myrstrekke. Naturlig nok er turen preget av en del høydemeter første halvdel, deretter lettere terreng siste del.

Turen går fra Tanem skole og følger skogsveier og tørre stier forbi Forsetvollen og forbi Svartåsen. Rett før man kommer til Vassfjellet Skisenter tar man av en sti som går opp til myrene ved Steinslettåsen. Her står man på underside av Tortberga og ser opp mot Vassfjellmasta.

På vei ned følger fra turens høyeste punkt går stiene i kupert terreng nedover, før man etter hvert kommer inn på en skogsvei. Om man ønsker en litt kortere tur kan man ta av veien som går parallelt med Grasmyrbakken, eller ta hele turen rundt som følger sti rett ned til Tanem skole.

Hvis man er ekstra sprek denne turen kan man ta turen oppom toppen Vassfjellet som er Til Topps-turmål denne sommeren!

 

Distanse: 11,5 km

Parkering: Tanem skole

Buss: Buss til Klæbu, nr. 72

Tur 6 på ut.no

TURBESKRIVELSE

Kort tur starter på Bekken og følger denne gangen Skogstien. Den går mot Stokkplassen, før den svinger opp mot Stokkåsen videre til Estenstadhytta, som er åpen for servering. Fra hytta går vi ned til Endreplassen, og videre ned til den øverste Estenstaddammen. Stien langs dammene frem til Tømmerholtet, og derfra en gammel gårdsveg til Bekken.

Lang tur starter vi ved den gamle tidtakerbua på Lohove. Vi følger lysløypetraseen opp over Hovdalsvegen til Fuglmyra, videre til venstre i lysløypa opp Revhidalen og videre opp til Kvernhusflata før vi følger veien ned mot Bekken. Ved Bekken følger vi kort tur. Tilbake går vi Kleivavegen fra Bekken og frem til Lohove. Disse turene er ikke egnet med barnevogn.

På denne turen du i nærheten av hele 3 Til Topps-turmål; Månen, Estenstadhytta og Burmaklippen!

 

Distanse: Lang tur ca 10 km, kort tur 5 km

Parkering: Bekken og Lohove

Buss: Nr. 3 eller 12

Tur 7 på ut.no

Utgangspunktet for denne turen er Nedre Fjellseter parkeringsplass. Fra parkeringsplassen følger vi stien ned til Kobberdammen, tar vestsiden av dammen rundt og opp til Tømmerdalstorget. Her skiller lang og kort tur lag. Kort tur tar til høyre inn driftsvegen. Ved “Snøplogen” tar vi stien til høyre ned til Lavollen, der det er servering og rike lekemuligheter i kulturlandskapet og i Tusseløypa. Turen fortsetter opp til Kobberdammen hvor vi følger stien tilbake til Fjellseter.

Lang tur tar Tømmerdalsvegen til venstre og rundt svingen. Der tar vegen inn til Østre Tømmerdal og vi følger den gjennom det fraflyttede tunet fram til stidelet rett nord for Nordre Tømmerdal gård. Her merker vi stien til venstre fram til Holstvollen. Herfra er det en knapp kilometer ut til St. Olavsspranget, toppen av et stup ned mot veien til Flakk. Vi merker avstikkeren. Fra Holstvollen går vi fram til Damhaugen, via dammen på Holstdammen, dammen på Nydammen og forbi Svarttjønna opp til Driftsvegen. Vi tar til høyre på driftsvegen fram til “strykejernet” der vi enten kan ta med oss kortturen om Lavollen eller gå til høyre til Tømmerdalstorget og gå østsiden av Kobberdammen og tilbake til Fjellseter.

Om man ønsker en variant av den skisserte turen kan man ta til høyre i stidelet nord for Nordre Tømmerdal gård. Da går stien ned til nordenden av Nydammen med en morsom meandrerende bekk og videre opp til Driftsvegen der vi tar til høyre og er inne på merket sti igjen.

 

Distanse: Lang tur ca 12 km, kort tur ca 5 km

Parkering: Øvre- og nedre Fjellseter, Henriksåsen

Buss: Buss til Skistua, nr. 26

Tur 8 på ut.no

TURBESKRIVELSE

Denne helgen er det besøk i de sørligste deler av Bymarka. Vi starter på Skogly,

ved arenaen til Leinstrand Idrettslag og går opp mot Skarsleite. Ved Skarsleitegubben tar kort tur av til venstre og går over Sæteråsen nordover til stien mellom Vellikvatnet og Rønningen, der den møter lang løype.

Lang tur går over Skarsleite mot Rønningen. Ved Skarsleitegubben tar vi til høyre og fortsetter til høyre når vi kommer ned til traktorveien. Der det er en stor skrent på høyre hånd, tar vi stien til venstre. Denne stien følger vi helt fram til vi krysser veien til Rønningen og tar en liten omveg fram til gården. Her er det muligheter for rast med kaffe og vafler. Deretter fortsetter turen et kort stykke mot Marken, før vi dreier av til venstre ned mot Vellikvatnet og Lauglovatnet. Vi treffer kort løype et stykke før Vellikvatnet.

Disse turene er ikke egnet for barnevogn. For dem med barnevogn anbefaler vi å ta Bjørnestien inn til fin raste og lekeplass ved Lauglovatnet, eller å følge merkingen i motsatt retning opp til Vellikvatnet.

Ha godt fottøy.

 

Distanse: Lang tur ca 9 km, kort tur ca. 5,5 km

Parkering: Parkering på Skogly

Buss: Buss fra Heimdal stasjon, nr. 43

Tur 9 på ut.no

TURBESKRIVELSE

Så har vi kommet til Søndagsturens lengste turforslag, men til gjengjeld går den innom Bymarkas flotteste turområder! Turen starter ved Skistua og går rundt Vintervannet. Videre følger man stien på vestsiden av Gråkallen til merkingen går mot Svahylla og Gamle Bynesvei.

Turen går et godt stykke langs Gamle Bynesvei før den svinger ned i Kudalen. I bunn av Kudalen er det tøffe stigninger opp mot Elgsethytta hvor det er godt egnet for en rast. Om man syns turen er i lengste laget er det mulig å følge veien tilbake til Skistua, evt. gå inn til Elgsethytta og ta siste halvdel via heiene.

Fra Elgsethytta følger merkene stien inn til Bosbergheia og videre til toppen av Storheia. Fra Storheia går turen videre rundt sør- og østenden av Kvistningen. Deretter går det en svak sti over myra til toppen av Rundheia. På Rundheia kan man nyte et flott utsikt over «Heiene» med Kvistningen rett under seg, eller mot Gråkallen fra andre siden.

Fra Rundheia går man ned på Storheiastien og følger siste del av ruta på veien som går mellom Henriksåsen og Elgsethytta.

Rundheia er Til Topps-turmål denne sommeren!

 

Distanse: Ca. 16,5 km

Parkering: Skistua, Litj-Gråkallen, Henriksåsen

Buss: Nr. 26 til Skistua

Tur 10 på ut.no

TURBESKRIVELSE

Turen starter fra Ferista. Vi følger lysløypa oppover til Kari-Per-stu-løypa tar av til venstre og går gjennom skogen opp til Torshaugåsen. Vel opp bakkene, tar en ny sti til venstre og vi følger den langs åskammen fram til vi møter Torshaugløypa. Turen herfra går fram til toppen av Torshaugjordet for å nyte utsikten over byen og omland. Torshaugjordet er innmark og avstengt om sommeren. Vi respekterer gjerdet og følger stien til høyre ned til Pilegrimsleden mellom Kyvannet og Lian og følger denne fram til Lian.

Kort tur tar av til høyre ved Herlofsonløypastasjon. Vi tar veien opp til vanntårnet og stien i Herlofsonløypa opp til Professorstein. Derfra går vi over til lysløypa mot Ferista og følger merkingen ned til Ferista.

Lang tur fortsetter Lianvegen. Fra restauranten til enden av Lianjordet. Ved den lille parkeringsplassen går stien av mot Stykket og Grønlia. Fra Grønlia følger vi veien tilbake forbi Lagmannsetra ned til Lianvegen. Her passerer vi Tribunen og Steinkjerringsårsen. Herfra går vi mot Ferista langs den gamle lysløypetraseen.

Litt avhengig av vær og føre er det lurt med gode og helst vanntette sko.

 

Distanse: Lang tur 13,5 km, kort tur 6 km

Parkering: Ferista

Buss: Nr. 26 til Skistua eller buss til Byåsen Butikksenter

Tur 11 på ut.no

TURBESKRIVELSE

Finalen på Søndagsturen har vi lagt til området rundt Gråkallen. Utgangspunkt for turene er Skistua.

Kort tur går til Gråkallen. Følg merking opp vegen og stien forbi det gamle hoppet og under skitrekket. På toppen møter vi merkinga fra lang tur og følger denne tilbake til Skistua. Ønsker du et tørrere alternativ, følg veien opp til porten og merkinga fram og tilbake til toppen.

Lang tur går hele runden rundt Gråkallen. Vi starter ved Skistua, tar vegen mot Studernterhytta og Akebakken ned til Fjellseter Kapell. Videre til Kobberdammen og over til Tømmerdalstorvet. Der tar vi Tømmerdalsveien frem til Gamle Bynesveg, følger denne til Svahylla og går stien opp mot Vintervannet.

I stikrysset like før vannet har man to valg. Enten langs nordsiden av Vintervannet og direkte opp til Skistua, eller bratt opp lia til toppen av Gråkallen, 165 m stigning.

Utsikten fra toppen er imponerende i alle retninger. På Gråkallen Panorama navngis 62 av de høyeste toppene. Deretter følges stien forbi tomten der den gamle Gråkallhytta sto, og videre nedover på sti og vei forbi telemasta og til slutt et bratt stitråkk ned til Blomstertjønna og frem til Skistua.

Da har man gjort seg fortjent til en avslappende finalerast, inne eller ute på terrassen, avhengig av været.

Søndagsturen 2021 takker med dette for seg og ønsker velkommen tilbake i 2022!

Bli med på Gråkalldagen:

Søndag 26. september arrangerer vi Gråkalldagen med flotte friluftsaktiviteter for barnefamilier. Det blir kajakk, SUP, fuglekassesnekring, spikking og mye mer. Se hjemmesiden vår for mer informasjon!

 

Distanse: Lang tur 8 km, kort tur 2 km

Parkering: Skistua

Buss: Nr. 26 til Skistua

Tur 12 på ut.no