Til Topps

10 turmål i Trondheims markaområder

I perioden 9. mai til 17. oktober har du muligheten til å bli bedre kjent i Trondheims markaområder. Trondhjems Skiklub og Trondhjems Turistforening samarbeider om Til Topps. Vi presenterer 10 turmål, som merkes med en plakat og et kodeord. Kodeordene samles opp og sendes inn ved sesongslutt. Da kan du også kjøpe pins og Kjentmannsmerke.

Vi vet at flere tusen ivrige turgåere bruker vårt aktivitetstilbud til sine turer i skog og mark. Mange har funnet nye flotte turmål, og det har blitt veldig populært blant barnefamilier. Til Topps er en spennende aktivitet for barna.

Klikk deg inn på turmålene med link til ut.no lengre ned på siden!

Last ned brosjyren her

PREMIERING
Ved sesongslutt er det trekning blant alle som har sendt inn kupongene pr. post eller sendt oss kodeordene på e-post. Alle som har sjekket inn med appen «DNT SjekkUT» eller «UT» slipper å sende inn sine registreringer. Bli med og registrer dine toppturer og delta på konkurransen om flotte premier.

Fra 24.mai kan man laste ned «UT»-appen gratis i AppStore eller Google Play og da få registrert alle sine “Til Topps” besøk i den. De som allerede har lastet ned og brukt «DNTsjekkUT»-appen kan bruke den ved start av årets Til Topps ved innsjekk på postene. 

MERKER
Kjentmannsmerker kan kjøpes av alle som registrer minimum fire topper hvert år. Disse fås kjøpt ved henvendelse til vårt kontor på Skistua eller hos Turistforeningen i Sandgata 30. Kjentmannsmerke finnes i flere utgaver, ut fra hvor mange ganger du har deltatt (1, 2, 3, 5 og 10 ganger). Det er du selv som holder rede på antallet. Pins og merker koster kr.40,- pr. stk.

HEFTET
Heftet vil i år kun være tilgjengelig digitalt. Det er mulig å skrive det ut om du foretrekker det.

Vi ønsker deg god tur til topps!

Til Topps 2021 - alle turmål

Klikk på turene for å åpne turbeskrivelse og link til ut.no.

TURBESKRIVELSE

Gråkallen er Trondheims mest kjente landemerke med opprinnelig to kupler, som dekket forsvarets radaranlegg. De ble bygget i 1952 og mange turgåere i Bymarka har brukt disse til å orientere seg etter. Den ene kuppelen (den hvite) ble ødelagt av stormen “Ivar” i 2013. Det har vært stor ferdsel til toppen i over hundrede år. Allerede i 1889 anla Trondhjems Turistforening sti og hytte her oppe. Hytta ble revet av tyskerne i 1942. I dag er det skiltet fra Skistua og opp til toppen – Gråkallen Panorama. I klarvær ser man Sylan i øst og mot nord ser man Fosen og ut mot havet. Mot vest ser man Heimsfjellet og Omsfjellet. Trollheimen og Snøhetta sees i syd. Du ser så godt som hele Trøndelag. Stativet, Gråkallen Panorama, som står her på toppen ble restaurert med nytt kart i 2009. Gråkallen ble for Trondheim hva Holmenkollen var for Kristiania da Fjellseterveien åpnet i 1898. Her oppe er det i regi av Trondhjems Skiklub vært arrangert en rekke skirenn, både hopp, langrenn og alpint. I dag er det drift i alpinanlegget til Trondhjems Skiklub, og Gråkallen Skileik, et av Norges største skileikanlegg. Nærmest Skistua ligger Blomstertjønna og syd for Gråkallen ligger Vintervannet.

Gråkallen - ut.no

TURBESKRIVELSE

Rundheia er for mange en ukjent perle i Bymarka. Selve toppen har litt skog, men med en gang man kommer over det høyeste punktet og ser sørover har man en majestetisk utsikt over Bymarkas mest populære turmål. Ved å følge utsikten fra sør til vest ser man Litjheia, Storheia og Bosbergheia, med Kvistningen mellom Rundheia og de nevnte toppene. På den andre siden har man utsikt mot Vintervasshøgda og Gråkallen. Det er mest naturlig å starte turen til Rundheia ved å gå fra en av parkeringsplassene øverst i Fjellseterveien. Følg veien inn til Elgsethytta og ta av stien inn til Storheia. Rett før du kommer til toppen av første motbakke av Storheiastien tar man av en mindre sti som går opp til Rundheia.

Rundheia - ut.no

TURBESKRIVELSE

Rønningen i Leinstrandmarka er et er et lett tilgjengelig turmål både sommer og vinter med flere alternative startsteder. Startsted Granåsen har gode bussforbindelser. Med en sentral beliggenhet i Bymarka og servering hele året, er Rønningen et naturlig knutepunkt for turer i denne delen av marka. På tunet er det satt opp flere bålplasser, en pizzaovn, 2 hengekøyegapahuker samt en stor lavvo med benker og bord. På haugen bakom gården finner du Turboskogen.

Rønningen - ut.no

TURBESKRIVELSE

Langdalskollen er et nytt og spennende Til Topps-mål denne sesongen. Utsikten fra utsiktspunktet gir et mektig overblikk over Trondheim by. Selv 300 høydemeter opp i Bymarka får man følelsen av å stå rett ovenfor byen, med god utsikt mot Trondheims kystlinje, Nidarosdommen, Nidelva, Tyholttårnet og NTNU. Turen til Langdalskollen er like fin på lyse sommerdager som på mørke høstkvelder. Dette er et populært turområde for både barnefamilier, stisyklister og de som liker å overnatte ute i naturen. Det er mange mulige startsteder for å nå turmålet, bl.a. fra Ferista, Baklidammen og de nedre parkeringsmulighetene i Tømmerdalsveien. Det er mange stier i området og ingen god skilting til toppen, så vi anbefaler å se på kartet før du går ut eller følge med på et digitalt kart underveis. Tavla med kodeordet er plassert på utsiktspunktet lengst øst på selve kollen.

Langdalskollen - ut.no

TURBESKRIVELSE

Estenstadhytta er et svært populært turmål og serveringsted for brukere av Estenstadmarka. Hytta ble bygd i 1958, og mye av arbeidet ble gjort på dugnad. Serveringsstedet holde åpent både sommer og vinter, og er et knutepunkt for turtrafikken i Estenstadmarka gjennom hele året. Det er flott utsikt over Trondheim og opp mot Gråkallen og Bymarka fra Estenstadhytta. Det er mange naturlige startsteder for dette turmålet, lik de som er beskrevet for Månen. I tillegg til de mange stiene og løypene som følger til hytta, er det grusvei fra Bekken som gjør Estenstadhytta tilgjengelig for flere brukergrupper. Grusveien er til bruk for drift av serveringsstedet.

Estenstadhytta - ut.no

TURBESKRIVELSE

En av de mest kjente toppene i Estenstadmarka er Månen, som ligger 349 moh. Den har flott utsikt vestover mot byen og Bymarka. Her er det naturlig å starte fra Lohove, på Steinan eller Bekken, Dragvoll, Blaklia ved Risvollan eller Solbakken. Følg gode stier oppover mot Estenstadhytta eller via Styggdalen. Det er godt skiltet i Estenstadmarka. Kombiner turen gjerne med et besøk på Estenstadhytta som også er et av turmålene i 2021. Du har flere bussalternativ; bl.a. nr. 3 og 12. Du har også gode parkeringsmuligheter ved startstedene, spesialt Lohove, Dragvoll og Bekken.

Månen - ut.no

TURBESKRIVELSE

Denne turen byr på en luftig opplevelse for dem som våger seg ut på den spesielle steinformasjonen «Burmaklippen» som også går under navnet «Lille Trolltunga». Fra Bekken parkeringsplass følger vi ”Akebakken” (stien til venstre for kjøreveien) mot Estenstadhytta ca. 70 meter før vi tar av til venstre gjennom en portal merket «SKOGSTI». Etter ca 150 meter deler stien seg og vi tar igjen til venstre. Vi følger denne stien ca 500 meter i stigende terreng. Akkurat i det stien gjør en skarp sving mot høyre og opp en liten kneik, tar det av en litt bortgjemt sti til venstre som fører ca 50 meter ned til den såkalte «Burmaklippen».  Fra klippen er det flott utsikt utover et vakkert kulturlandskap som på folkemunne ble kalt «Burmadalen». Navnet skal ha oppstått under byggingen av Estenstadveien på 1950-tallet da krigen i Burma var det store samtaleemnet blant anleggsarbeiderne. Når man går fra P-plassen er turen er ca 1 km.

Burmaklippen - ut.no

TURBESKRIVELSE

Kjerringberget ligger på Ladestien rett opp for badeplassen i Korsvika og byr på flott utsikt over fjorden, Munkholmen og Trolla. Ta buss mot Lade eller parker i Korsvika. Gå opp til Kjerringberget og nyt nydelig utsikt over Trondheimsfjorden og Trondheim. Turen fra p-plassen er på ca 0,5 km. Det er fine muligheter til å gå en lengre tur langs ladestien. Ta gjerne et forfriskende bad på den koselige stranda i Korsvika etter endt tur!

Kjerringberget - ut.no

TURBESKRIVELSE

Solemsvåttan er med unntak av Jervfjellet den høyeste toppen i Malvikmarka. Toppen nås enklest fra Reppe via «Tjønnstuggu». Herfra går du til toppen av Solemskleiva, følg lysløypetrasseen til høyre i ca 150 meter, og ta så opp stien til venstre som fører til toppen. Avstand fra Tjønnstuggu er ca 1,5 km. Fra Jonsborg kan man gå veien opp til Solemgårdene og derfra gå oppover mot toppen eller man kan kjøre til lysløypa ved Søråsen og gå bratt østover mot Solemsgårdene og deretter nordover mot toppen. Går man fra Vikhammer starter man enklest fra Aunet. Det er vokst opp en god del skog på toppen av Solemsvåttan. Et utsiktstårn som er bygget der, gjør at en likevel kan få god utsikt over Jonsvatnet, mot fjorden og deler av byen. Det er lagt til rette med rasteplasser, bål- og grillplasser på toppen. Ankomst: Du kan ta buss til Reppe, Jonsvatnet (sjekk hvor langt bussen går, det varierer etter hvilken dag det er), til Væretrøa eller Timeekspressen langs E6 Øst til Fevold.

Solemsvåttan - ut.no

TURBESKRIVELSE

Vassfjellet er Trondheimsmarkas høyeste punkt og gir en majestetisk utsikt over store deler av regionen. Vassfjellmasta på toppen er et kjent landemerke og har en av Trondheims flotteste utsikter. Vassfjelltoppen kan nås fra mange utgangspunkt og gir mulighet for mange fine turopplevelser, både i terrenget og etter grusvei. Fra Kvål går det grusvei helt til toppen og egner seg for både gående, de med barnevogn, syklister og rullestol. Ved å starte fra Løvset får du en tur med mye og flott utsikt gjennom store deler av turen. Fra Klæbu er det både populært å starte turen fra Sjøla på den gamle kommunegrensa mellom Klæbu og Trondheim, og fra Tanem skole. Begge disse utgangspunktene gir en slakere stigning og relativt lettere turmarsj enn om man velger å gå rett opp Vassfjellet Vinterpark. Alle startsteder har godt tilbud av kollektivtransport.

Tur 10 på ut.no