Til Topps 2023

Til Topps 2023 er over for denne gang. Vinnere av uttrekkspremier kan du se ved å trykke på kneppen under.

 

Vi ser fram til nye turmål i 2024!

Vinnere av uttrekkspremier

I perioden 14. mai til 15. oktober har du muligheten til å bli bedre kjent i Trondheims markaområder. Trondhjems Skiklub og Trondhjems Turistforening samarbeider om Til Topps. Vi presenterer 10 turmål, som merkes med en plakat og et kodeord. Kodeordene samles opp og sendes inn ved sesongslutt. Da kan du også kjøpe pins og Kjentmannsmerke.

Vi vet at flere tusen ivrige turgåere bruker vårt aktivitetstilbud til sine turer i skog og mark. Mange har funnet nye flotte turmål, og det har blitt veldig populært blant barnefamilier. Til Topps er en spennende aktivitet for barna.

Klikk deg inn på turmålene med link til ut.no lengre ned på siden!

Brosjyre 2023

PREMIERING
Ved sesongslutt er det trekning blant alle som har sendt inn kupongene pr. post eller sendt oss kodeordene på e-post. Alle som har sjekket inn med appen «DNT SjekkUT» eller «UT» slipper å sende inn sine registreringer. Bli med og registrer dine toppturer og delta på konkurransen om flotte premier.

Last ned «UT»-appen gratis i AppStore eller Google Play og da få registrert alle sine “Til Topps” besøk i den. 

MERKER
Kjentmannsmerker kan kjøpes av alle som registrer minimum fire topper hvert år. Disse fås kjøpt ved henvendelse til vårt kontor på Skistua eller hos Turistforeningen i Sandgata 30. Kjentmannsmerke finnes i flere utgaver, ut fra hvor mange ganger du har deltatt (1, 2, 3, 5 og 10 ganger). Det er du selv som holder rede på antallet. Pins og merker koster kr.40,- pr. stk.

HEFTET
Heftet vil i år kun være tilgjengelig digitalt. Det er mulig å skrive det ut om du foretrekker det.

Vi ønsker deg god tur til topps!

Til Topps 2023 - alle turmål

Klikk på turene for å åpne turbeskrivelse og link til ut.no.

TURBESKRIVELSE

Gråkallen er Trondheims mest kjente landemerke med opprinnelig to kupler, som dekket forsvarets radaranlegg. De ble bygget i 1952 og mange turgåere i Bymarka har brukt disse til å orientere seg etter. Den ene kuppelen (den hvite) ble ødelagt av stormen “Ivar” i 2013. Det har vært stor ferdsel til toppen i over hundrede år. Allerede i 1889 anla Trondhjems Turistforening sti og hytte her oppe. Hytta ble revet av tyskerne i 1942. I dag er det skiltet fra Skistua og opp til toppen – Gråkallen Panorama. I klarvær ser man Sylan i øst og mot nord ser man Fosen og ut mot havet. Mot vest ser man Heimsfjellet og Omsfjellet. Trollheimen og Snøhetta sees i syd. Du ser så godt som hele Trøndelag. Stativet, Gråkallen Panorama, som står her på toppen ble restaurert med nytt kart i 2009. Gråkallen ble for Trondheim hva Holmenkollen var for Kristiania da Fjellseterveien åpnet i 1898. Her oppe er det i regi av Trondhjems Skiklub vært arrangert en rekke skirenn, både hopp, langrenn og alpint. I dag er det drift i alpinanlegget til Trondhjems Skiklub, og Gråkallen Skileik, et av Norges største skileikanlegg. Nærmest Skistua ligger Blomstertjønna og syd for Gråkallen ligger Vintervannet.

Gråkallen - ut.no

TURBESKRIVELSE

Flaggstanga på Lian er et flott utsiktspunkt noen hundre meter ovenfor gamle Lian Restaurant. Her kan du nyte utsikt over Lianvannet og Byåsen med Trondheim sentrum i bakgrunn. Toppen kan enkelt beskrives med en flaggstang og en stor benk. Like nedenfor utsiktspunktet er det hester, sauer og geiter som mange barnefamilier og turfolk finner mye glede med å se på. Det er også en del mosjonister som bruker Flaggstanga som et mål for treningsturen. Falggstanga på Lian som turmål er veldig lett tilgjengelig ettersom du kan kjøre med bil helt fra. Likevel håper vi de fleste bruker kroppen som fremkomstmiddel til å nå turmålet, f.eks. fra trikkestoppen ved Lianvannet eller en parkeringsplass andre steder på Byåsen.

Flaggstanga på Lian - ut.no

TURBESKRIVELSE

Rønningen i Leinstrandmarka er et er et lett tilgjengelig turmål både sommer og vinter med flere alternative startsteder. Startsted Granåsen har gode bussforbindelser. Med en sentral beliggenhet i Bymarka og servering hele året, er Rønningen et naturlig knutepunkt for turer i denne delen av marka. På tunet er det satt opp flere bålplasser, en pizzaovn, 3 hengekøyegapahuker samt en stor lavvo med benker og bord. På haugen bakom gården finner du Turboskogen.

Rønningen - ut.no

TURBESKRIVELSE

Turen går bratt opp med 400 meter høydeforskjell fra Klefstadhaugen og Onsøya på Byneset og opp til Bosbergheia. Følg veien mot øst opp til Onsøyagårdene og ta sørover forbi Elset gård og opp på den gamle Bynesvegen som passerer rett på oppsida av gården (170 moh.). Herfra og opp på Bosbergheia er det mange muligheter. Det er mange skogsveier som skrår og svinger seg oppover lia som er trivelige å følge. Vi anbefaler først å følge Gamle Bynesvei en halv km mot sørvest og ta av en skogsvei som tar opp rett etter hyttene på Elsetåsen. Denne skrår jevnt oppover lia mot sør til du er oppe på et platå et par hundre meter nord for Skirndalen. Følg godt med på kartet i starten, for det er lett å ta feil skogsvei. Fra platået går det en gammel sti bratt opp lia mot øst. Stien tar opp et par hundre meter nord for den som er tegna inn på kartet opp Skirndalen. Vel oppe av det bratteste partiet av lia er stien tilrettelagt over noen myrdrag. Den dreier etter hvert mot nordøst. Det er flott utsikt utover fjorden og bygdene på andre sida framover til du når toppen av Bosbergheia.

Borbergheia - ut.no

TURBESKRIVELSE

Estenstadhytta er et svært populært turmål og serveringsted for brukere av Estenstadmarka. Hytta ble bygd i 1958, og mye av arbeidet ble gjort på dugnad. Serveringsstedet holde åpent både sommer og vinter, og er et knutepunkt for turtrafikken i Estenstadmarka gjennom hele året. Det er flott utsikt over Trondheim og opp mot Gråkallen og Bymarka fra Estenstadhytta. Det er mange naturlige startsteder for dette turmålet, lik de som er beskrevet for Månen. I tillegg til de mange stiene og løypene som følger til hytta, er det grusvei fra Bekken som gjør Estenstadhytta tilgjengelig for flere brukergrupper. Grusveien er til bruk for drift av serveringsstedet.

Estenstadhytta - ut.no

TURBESKRIVELSE

Denne turen byr på en luftig opplevelse for dem som våger seg ut på den spesielle steinformasjonen «Burmaklippen» som også går under navnet “Lille Trolltunga”. Fra Bekken parkeringsplass følger vi ”Akebakken” (stien til venstre for kjøreveien) mot Estenstadhytta ca. 70 meter før vi tar av til venstre gjennom en portal merket «SKOGSTI». Etter ca. 150 meter deler stien seg og vi tar igjen til venstre. Vi følger denne stien ca. 500 meter i stigende terreng. Akkurat i det stien gjør en skarp sving mot høyre og opp en liten kneik, tar det av en litt bortgjemt sti til venstre som fører ca. 50 meter ned til den såkalte «Burmaklippen». Fra klippen er det flott utsikt utover et vakkert kulturlandskap som på folkemunne ble kalt «Burmadalen». Navnet skal ha oppstått under byggingen av Estenstadveien på 1950-tallet da krigen i Burma var det store samtaleemnet blant anleggsarbeiderne. Når man går fra P-plassen er turen er ca. 1 km.

Burmaklippen - ut.no

TURBESKRIVELSE

Kjør til Melhus sentrum, følg skilt til Varmbo og kjør opp Varmbobakkan. Ta til høyre ved skilt til Øyås og parker etter 500 meter (under kraftlinje). Følg hovedstien nordover. Etter en kilometer kommer du inn på lysløype (fra Bjønnabekken) som følges et par hundre meter. Stien videre går langs gode stier forbi Onstjønna, nord for Raudmyra og vest for Sæteråsen før den går i lett terreng og er knapt 5km lang. Merk at Øyberget ikke er høyeste punkt i området. Følger du stien ca en kilometer sør-vestover fra Øyberget passerer du Kvernbergsåsen 279 moh., som er områdets høyeste punkt.

Øyberget - ut.no

TURBESKRIVELSE

Turbeskrivelse kommer

Vassfjellkapellet - ut.no

TURBESKRIVELSE

Varder eller veter som ble satt i brann er en mer enn tusen år gammel tradisjon som varsling om krig eller ufred, en praksis som kan spores tilbake til midten av 900-tallet i Norge. Sikre tegn på hvor disse vardeplassene har vært, er navnsettingen på fjellene som har våttå eller varianter av dette navnet i seg. Navn på andre slike vardeplasser er Våttakammen og Våttåsen i Trondheim, Våttan i Skaun, Våttåsen i Flå og Hovinsvåttan. Det er flere startsteder for å nå Våttåsen. Den beste parkeringsmuligheten er fra sørsiden av Våttåsen ved innkjøringen/bombetaling til Skjetnemyra skistadion. Det er også parkeringsmuligheter på nordsiden av Våttåsen. Det er stier og skogsveier som følges fra begge startstedene og mulighet for rundtur. For å finne fram, anbefales det å bruke kart og turforslag på ut.no.

Våttåsen - ut.no

TURBESKRIVELSE

Kråkfjellet ligger på grensen mellom Klæbu og Melhus. Etter kommunesammenslåingen i 2020 ble Kråkfjellet Trondheims høyeste topp, med sine 817 meter over havet. Det er ikke merket rute til Kråkfjellet, så dette er en tur som krever at man er i stand til å finne frem i terrenget og på egenhånd. På toppen er det en stor varde med turkasse og en minnestein som viser at her rastet kong Olav og statsminister Per Borten i 1969.

Turen til Kråkfjellet har flere mulige startsteder. Fra Brøttem er turen lang, og det er mulig å sykle første del av turen etter veien østover til Donnøyelva der det dreier bratt mot sør. Følg veien sørvestover til Eidstuvollen. Videre sørøstover følger vi veien til sør for Skjeftestjønna hvor vi går sørover langs ryggen forbi Dragstvollen og opp til toppen av Kråkfjellet, retur samme vei.

Alternativ rute er å følge E6 til Lundamo og videre bomvei til Samsjølia. Herifra følges merket rute mot Reinsfjellet på vestsiden av Samsjøen. Ta av fra denne ruten etter å ha krysset Sandåa på bro. Fortsetter herfra mer eller mindre rett nordover mot toppen. Retur samme vei.

Kråkfjellet - ut.no