Til Topps

10 turmål i Trondheims markaområder

I perioden 8. mai til 16. oktober har du muligheten til å bli bedre kjent i Trondheims markaområder. Trondhjems Skiklub og Trondhjems Turistforening samarbeider om Til Topps. Vi presenterer 10 turmål, som merkes med en plakat og et kodeord. Kodeordene samles opp og sendes inn ved sesongslutt. Da kan du også kjøpe pins og Kjentmannsmerke.

Vi vet at flere tusen ivrige turgåere bruker vårt aktivitetstilbud til sine turer i skog og mark. Mange har funnet nye flotte turmål, og det har blitt veldig populært blant barnefamilier. Til Topps er en spennende aktivitet for barna.

Klikk deg inn på turmålene med link til ut.no lengre ned på siden!

Last ned brosjyren her

PREMIERING
Ved sesongslutt er det trekning blant alle som har sendt inn kupongene pr. post eller sendt oss kodeordene på e-post. Alle som har sjekket inn med appen «DNT SjekkUT» eller «UT» slipper å sende inn sine registreringer. Bli med og registrer dine toppturer og delta på konkurransen om flotte premier.

Last ned «UT»-appen gratis i AppStore eller Google Play og da få registrert alle sine “Til Topps” besøk i den. 

MERKER
Kjentmannsmerker kan kjøpes av alle som registrer minimum fire topper hvert år. Disse fås kjøpt ved henvendelse til vårt kontor på Skistua eller hos Turistforeningen i Sandgata 30. Kjentmannsmerke finnes i flere utgaver, ut fra hvor mange ganger du har deltatt (1, 2, 3, 5 og 10 ganger). Det er du selv som holder rede på antallet. Pins og merker koster kr.40,- pr. stk.

HEFTET
Heftet vil i år kun være tilgjengelig digitalt. Det er mulig å skrive det ut om du foretrekker det.

Vi ønsker deg god tur til topps!

Til Topps 2022 - alle turmål

Klikk på turene for å åpne turbeskrivelse og link til ut.no.

TURBESKRIVELSE

Gråkallen er Trondheims mest kjente landemerke med opprinnelig to kupler, som dekket forsvarets radaranlegg. De ble bygget i 1952 og mange turgåere i Bymarka har brukt disse til å orientere seg etter. Den ene kuppelen (den hvite) ble ødelagt av stormen “Ivar” i 2013. Det har vært stor ferdsel til toppen i over hundrede år. Allerede i 1889 anla Trondhjems Turistforening sti og hytte her oppe. Hytta ble revet av tyskerne i 1942. I dag er det skiltet fra Skistua og opp til toppen – Gråkallen Panorama. I klarvær ser man Sylan i øst og mot nord ser man Fosen og ut mot havet. Mot vest ser man Heimsfjellet og Omsfjellet. Trollheimen og Snøhetta sees i syd. Du ser så godt som hele Trøndelag. Stativet, Gråkallen Panorama, som står her på toppen ble restaurert med nytt kart i 2009. Gråkallen ble for Trondheim hva Holmenkollen var for Kristiania da Fjellseterveien åpnet i 1898. Her oppe er det i regi av Trondhjems Skiklub vært arrangert en rekke skirenn, både hopp, langrenn og alpint. I dag er det drift i alpinanlegget til Trondhjems Skiklub, og Gråkallen Skileik, et av Norges største skileikanlegg. Nærmest Skistua ligger Blomstertjønna og syd for Gråkallen ligger Vintervannet.

Gråkallen - ut.no

TURBESKRIVELSE

Vassfjellet er Trondheimsmarkas høyeste punkt og gir en majestetisk utsikt over store deler av regionen. Vassfjellmasta på toppen er et kjent landemerke og har en av Trondheims flotteste utsikter. Vassfjelltoppen kan nås fra mange utgangspunkt og gir mulighet for mange fine turopplevelser, både i terrenget og etter grusvei. Fra Kvål går det grusvei helt til toppen og egner seg for både gående, de med barnevogn, syklister og rullestol. Ved å starte fra Løvset får du en tur med mye og flott utsikt gjennom store deler av turen. Fra Klæbu er det både populært å starte turen fra Sjøla på den gamle kommunegrensa mellom Klæbu og Trondheim, og fra Tanem skole. Begge disse utgangspunktene gir en slakere stigning og relativt lettere turmarsj enn om man velger å gå rett opp Vassfjellet Vinterpark. Alle startsteder har godt tilbud av kollektivtransport.

Vassfjellet - ut.no

TURBESKRIVELSE

Turboskogen er et nytt og spennende lekeområde for barn på Rønningen i Leinstrandmarka. Det er et naturlig turmål for mange både sommer og vinter med flere alternative startsteder. Startsted Granåsen har gode bussforbindelser. Med en sentral beliggenhet i Bymarka og servering hele året, er Rønningen et naturlig knutepunkt for turer i denne delen av marka. På tunet er det satt opp flere bålplasser, en pizzaovn, 2 hengekøyegapahuker samt en stor lavvo med benker og bord. På haugen bakom gården finner du Turboskogen.

Turboskogen - ut.no

TURBESKRIVELSE

Liaåsen er Estenstadmarkas høyeste punkt og er et mye brukt turmål med flott utsikt. Toppen ligger sentralt i marka og kan nås fra de fleste boområdene rundt marka: Steinan, Jakobsli, Solbakken, Bratsberg og Blakli for å nevne noen. Fra nord er det mest naturlig å følge stinettet til Tømmerholt, deretter opp mot Styggdalen, til høyre mot Lomtjønna og videre sørover til Liaåsen. Alternativ vei tilbake er øst for Tomsetåsen, ned innerst i Styggdalen, over Månen og eventuelt innom Estenstadhytta. Parkeringsmulighetene er mange. ”Bekken” sør for Dragvoll har god kapasitet, men det kan bli fullt på søndager. Mange sykler i Estenstadmarka, men det er ganske bratt og smalt, så vis hensyn. Vi anbefaler at du parkerer sykkelen og går i områdene sør for Styggdalen. Buss: Rute 5 og 9 til Lohove, 8 til Blakli.

Liaåsen - ut.no

TURBESKRIVELSE

Toppen ligger i Malvikmarka med flott utsikt både vestover mot Jonsvatnet og østover mot Foldsjøen og Dragstsjøen. Det er mulig å komme hit fra Saksvikvollen mellom Jervan og Dragsten, men også fra Nord (veien mellom Jervan og Jervskogen skianlegg eller fra Mostadmarka). Fra Saksvikvollen går man mot nordøst nord for Sjåvidthøgda og ned til Bjørnstadtjønnin. Derfra følger man ryggen nordover og opp på fjellet. Det er jevn stigning oppover til ca 500 meters høyde, derfra er det flatt innover ca en kilometer til selve toppen. Det er viktig å ikke komme for langt vest i starten for det er bratt på vestsiden av fjellet. Parkering: Saksvikvollen, Jervskogen. Sykkel: Det er fullt mulig å kombinere denne turen med en sykkeltur rundt Jonsvannet, men beregn god tid.

Jervfjellet - ut.no

TURBESKRIVELSE

En av de mest kjente toppene i Estenstadmarka er Månen, som ligger 349 moh. Den har flott utsikt vestover mot byen og Bymarka. Her er det naturlig å starte fra Lohove, på Steinan eller Bekken, Dragvoll, Blaklia ved Risvollan eller Solbakken. Følg gode stier oppover mot Estenstadhytta eller via Styggdalen. Det er godt skiltet i Estenstadmarka. Kombiner turen gjerne med et besøk på Estenstadhytta som også er et av turmålene i 2021. Du har flere bussalternativ; bl.a. nr. 3 og 12. Du har også gode parkeringsmuligheter ved startstedene, spesialt Lohove, Dragvoll og Bekken.

Månen - ut.no

TURBESKRIVELSE

Turen går bratt opp med 400 meter høydeforskjell fra Klefstadhaugen og Onsøya på Byneset og opp til Bosbergheia. Følg veien mot øst opp til Onsøyagårdene og ta sørover forbi Elset gård og opp på den gamle Bynesvegen som passerer rett på oppsida av gården (170 moh.). Herfra og opp på Bosbergheia er det mange muligheter. Det er mange skogsveier som skrår og svinger seg oppover lia som er trivelige å følge. Vi anbefaler først å følge Gamle Bynesvei en halv km mot sørvest og ta av en skogsvei som tar opp rett etter hyttene på Elsetåsen. Denne skrår jevnt oppover lia mot sør til du er oppe på et platå et par hundre meter nord for Skirndalen. Følg godt med på kartet i starten, for det er lett å ta feil skogsvei. Fra platået går det en gammel sti bratt opp lia mot øst. Stien tar opp et par hundre meter nord for den som er tegna inn på kartet opp Skirndalen. Vel oppe av det bratteste partiet av lia er stien tilrettelagt over noen myrdrag. Den dreier etter hvert mot nordøst. Det er flott utsikt utover fjorden og bygdene når toppen

Bosbergheia - ut.no

TURBESKRIVELSE

Geitfjellet er et av Bymarkas praktfulle utsiktspunkt. Herfra ser du det meste av Trondheim sentrum. Nærmeste vei er Tømmerdalsveien, men her er det ikke offentlig parkering. Parker ved Baklidammen eller ved Ferista. Fra parkeringen tar du veien over demningen og fortsetter rett frem mot og over Tømmerdalsveien. Herfra følger du stien rett frem oppover mot Geitfjellet eller du kan legge turen om Helkansetra og videre. Buss nr. 10 til Baklidammen.

Geitfjellet - ut.no

TURBESKRIVELSE

Kjør til Melhus sentrum, følg skilt til Varmbo og kjør opp Varmbobakkan. Ta til høyre ved skilt til Øyås og parker etter 500 meter (under kraftlinje). Følg hovedstien nordover. Etter en kilometer kommer du inn på lysløype (fra Bjønnabekken) som følges et par hundre meter. Stien videre går langs gode stier forbi Onstjønna, nord for Raudmyra og vest for Sæteråsen før den går i lett terreng og er knapt 5km lang. Merk at Øyberget ikke er høyeste punkt i området. Følger du stien ca en kilometer sør-vestover fra Øyberget passerer du KVernbergsåsen 279 moh., som er områdets høyeste punkt.

Øyberget - ut.no

TURBESKRIVELSE

På St.Hanshaugen finner man rester av tysk luftvernstilling med god utsikt mot Trondheim og Tyholttårnet. Gode parkeringsmuligheter både i Rotvollfjæra og ved Leangen Gård, same muligheter for å ta buss eller tog til Rotvoll stasjon. Fra begge parkeringsplassene og Rotvoll stasjon går det gangvei/stil fram til St.Hanshaugen.

St.Hanshaugen - ut.no