Turforslag i Trondheimsmarka

Markaområdene i Trondheimsregionen byr på et bredt spekter av flotte naturopplevelser. Det finnes et univers av muligheter for enhver smak både sommer og vinter. Nærheten til stier, skiløyper, utsiktspunkt, badevann, markahytter, bær- og soppområder, dyr og fysisk- og mentalt avkobling er svært godt tilrettelagt.

På denne siden kan du finne flere gode forslag til turer i marka. Vi har lagt ut tips til turer for barnefamilier, mellomlange turer, langturer på over 10 km og turveiene i marka.

Klikk i menyen for å finne turforslaget som passer for deg og de du vil på tur sammen med. Vi ønsker alle riktig god tur!

Turer for barnefamilier

Barn har stor glede av å utforske naturen samtidig som de bruker egen kropp til å ta seg fra. Sammenlignet med voksne har barn et helt annet perspektiv når de er ute på tur. Ofte kan de små detaljene fange interessen i lang tid, før det plutselig er noe helt annet som fanger oppmerksomheten og motiverer til å gå videre. Distansen et barn med korte bein klarer å gå kan variere mye fra dag til dag, og turene trenger ikke være flere kilometer lange. Ha fokus på å gjøre turen så spennende som mulig. Ofte kan det ligge mange opplevelser rett utenfor der du bor!

Tusseløypa fra Lavollen

Tusseløypa er en skogsløype for barn ca. 500 meter fra Lavollen i Bymarka. Selve rundturen i Tusseløypa er kun noen hunder meter lang. I Tusseløypa er det malt ansikter av tusser og troll på trestammer og greiner. Løypa ligger på spennende stier inne i skogen med broer over Ilabekken, gapahuker og lekestativer i terrenget. Både små og store barn kan oppleve mye interessant og spennende gjennom turen i Tusseløypa. Som avslutning på turen anbefaler vi en matbit på Lavollen serveringshytte.

Turen til Tusseløypa kan ha flere utgangspunkt. Mest egnet for barn er fra en parkeringsplass i Tømmerdalsveien eller Fjellseterveien.

Foto: Idrett, park og friluftsliv i Trondheim (facebook)

Tusseløypa - ut.no

Flaggstanga på Lian

Flaggstanga på Lian er mest kjent som et flott utsiktspunkt noen hunder meter ovenfor gamle Lian Restaurant. Selve utsiktspunktet er flott i seg selv, men området rett nedenfor er enda mer spennende for barn. Her kan man oppleve nærkontakt med hester, sauer og geiter som beiter innenfor inngjerdede områder gjennom sommerhalvåret. En liten kilometer fra Flaggstanga ligger Lianvannet som også er et barnevennlig område med bademuligheter.

Til denne turen anbefaler vi tilkomst via Gråkallbanen og trikken som stopper ca 1 km fra Flaggstanga. Her kan du velge å gå gjennom området der dyrene beiter eller følge veien eller skiløypa rundt. Avslutt turen med et forfriskende bad ved badeplassen på Lianvannet før trikken tar deg hjem igjen.

Flaggstanga - ut.no

Skistua - Gråkallen

Gråkallen er for mange kjent som et av Trondheims landemerker og ligger lett tilgjengelig fra Skistua for både små og store. Riktignok er det en del høydemeter fra Skistua til Gråkallen Panorama, men med turmålet så nært kan barn ned i 3-4-årsalderen gå turen helt selv. Distansen avhenger av hvilken rute du tar opp, men ingen er lengre enn 1 km en vei. Turen fra Skistua til toppen er godt skiltet og det er vanskelig å gå seg vill så lenge man går mot toppen. Mestringsfølelsen er stor for de barna som når toppen uten hjelp av foreldre og utsikten kan nytes over store deler av Trøndelag.

For at ikke turen skal bli for ambisiøs anbefaler vi utgangspunkt fra Skistua. Det er flere valgmuligheter for å nå toppen – skråstien, rett opp alpinbakken, eller følge bilveien med litt sti mot slutten. Avslutningsvis på turen vil vi anbefale å besøke den flotte cafeen på Skistua for en matbit og utforske terrenget rundt Blomstertjønna.

Gråkallen Panorama - ut.no

Granåsen - Frøset Gård

Frøset Gård er en perle i Bymarka på gode sommerdager! Her kan barna leke på den spennende naturlekeplassen som ligger inne på gårdstunet. Naturlekeplassen ble bygd ferdig høsten 2023 av studenter fra barnehagelærerutdanningen på Dronning Mauds Minne. Er barna heldige treffer de også på geiter som beiter på den idylliske enga som omkranser gården. Fra Frøset Gård er det også flott utsikt over Leirsjøen som ligger på nedsiden av det åpne området.

Trondhjems Skiklub anbefaler å gå fra den store parkeringa i Granåsen, rett ved snølagringen som er dekket med sagflis. Derifra er det mest naturlig å følge turstien og veien som går direkte til Frøset Gård. Distansen er 1,4 km fra den store parkeringa. På retur er det fint å gå via Leirsjøen og demningen på Leirsjøen. Dette kan være et spennende område for barna.

Frøset Gård - ut.no

Mellomlange turforslag - 5-8 km

Aktivitet i naturen gir stor helsegevinst, både fysisk og mentalt. Turene i marka trenger ikke å ta flere mange timer for å gi en flott naturopplevelse eller velvære i kropp og sjel.

Her kan du finne gode turforslag i Trondheimsmarka i det vi omtaler som «mellomlang turer». Disse forslagene er mellom 5-8 km og vil gi flotte markaopplevelser.

Byåsen Butikksenter - Lavollen, 6,6 km

Byåsen Butikksenter er et flott utgangspunkt for turer i Bymarka. Markagrensen og turstiene ligger tett opptil butikksenteret og det er god kollektivforbindelse til denne deler av Sverresborg. Om du skal parkere med bil anbefaler vi heller avgiftsfri parkering noen hunder meter lengre opp på Ferista.

Dette turforslaget følger hele tiden godt etablerte stier det er mulig å ta med f.eks. barnevogn i (et par steder hvor noen meter kan være utfordrende). Vi starter fra utganten av parkeringsplassen på Byåsen Butikksenter og går opp og rundt nordsiden av Theisendammen. Allerede ved demningen på Theisendammen er det bademuligheter på varme sommerdager og flott ustikt utover Trondheim by. Videre følger vi «Bråtesten-løypa» forbi Sommersetra og videre opp til Baklidammen. Fra Baklidammen fortsetter vi på den flotte stien og går opp til dagens turmål på Lavollen. Lavollen Serveringshytte holder åpent for kjøp av god turmat og drikke 5 dager i uken.

Fra Lavollen går turen ned på sørsiden av Baklidammen og over deminingen. Her kan du oppleve ekte markaidyll med skue opp mot Gråkallen. Siste del av turen går ned mot Ferista og rundt Theisendammen før vi igjen er tilbake til turens utgangspunkt.

Dette er en tur som passer for barnefamilier med større barn og de aller fleste voksne. På kun 6,6 km kan man oppleve mye ved å gå denne turen!

ut.no - turkart

Ladestien, 7,4 km

Ladestien er en av Trondheims aller mest populære turstier. Ladestien er i underkant av 8 km lang om man går fra Ladehammeren til Rotvollfjæra. Stien er tilrettelagt for alle brukere og man kan selv tilpasse turen med hvor man starter og hvor langt man ønsker å gå. Turstien er egnet for både å gå tur, for trening, for trilleturer eller for de som sitter i rullestol. Og det er kanskje nettopp dette som gjør stien så populær.

Ladestien er mye mer enn kun en tursti i frisk sjøluft og flotte omgivelser. Her kan du også oppleve historiske kirker, gamle lystgårder og et rikt dyreliv. Langs turstien er det flere grønne arealer egnet for lek og friluftsaktiviteter. På godværsdager er det ofte mange som tar turen ned til de mange flotte badeplassene som ligger tett på turstien. Serveringsstedene Ladekaia og Sponhuset kan friste med god mat og drikke for de som vil legge lunsj eller middag inn i turen.

Med sin nærhet til sjøen er Ladestien ofte et godt turalternativ gjennom store deler av året. Ladestien kan ofte være fri for snø og is i periodene hvor vi går over fra vinter til sommer, og motsatt.

ut.no - turkart

Ringvål - Rønningen, 7,8 km

Leinstrandmarka blir definert som markaområdene i gamle Leinstrand kommune, som i 1964 ble en del av Trondheim kommune. For mange trondhjemmere er denne delen av marka ukjent, og vi ønsker med dettte turforslaget å vise hvor flott turterreng som er i dette området.

Vår tur tar utgangspunkt fra Ringvål skistadion og har Rønningen Gård som turmål. Totalt er turen 7,8 km om du følger vårt turkart. Fra Ringvål går turen på skogsvei på sør- og østsiden av Lauglovatnet og videre mot sørsiden av Velikvatnet. Etter drøyt 2 km går turen på en smarere skogsvei og følger bakkene opp mot Rønningen som denne turens turmål. Her kan du både kjøpe mat og drikke, nyte utsikten mot Vassfjellet og leke i Turboskogen. Trondhjems Turistforening har også satt opp 3 gapahuker hvor du kan overnatte i hengekøye på fine sommerdager.

Fra Rønningen og tilbake følger vi samme vei som vi kom opp ca 1 km. Deretter går turen inn på en spennende og lettkuppert tursti mot østsiden av Sæteråsen. Når vi har igjen ca 1 km kommer vi inn på skiløypa ved Skarskleitegubben. Derifra følger vi skiløypa tilbake til skistadion.

Dette er en tur hvor du stort sett ikke blir alt for våt på beina. Det er kun små strekninger helt mot slutten av turen hvor det er myrete og vått. Vi ønsker alle en flott tur i Leinstrandmarka!

ut.no - turkart

Lohove - Månen - Estenstadhytta, 7,6 km

Estenstadmarka ligger tett på boligområdene på østsiden av Trondheim. Turterrenget er svært populært og blir mye brukt både for både gående, løping, terrengsykling og langrenn om vinteren. I likhet med Bymarka er turveier, stier og skiløyper godt tilrettelagt for fysisk aktivitet og rekreasjon i naturen.

Dette turforslaget tar utgangspunkt fra bussholdeplassen og P-plassen på Lohove. Fra Lohove følger vi skiløypa i retning Bekken og videre opp mot Styggdalen. Opp fra Styggdalen til Månen er det bratt motbakken. Når du kommer opp til utsiktsplassen på Månen får du godt betalt for strevet med god utsikt utover Trondheim. Videre går turen til svært populære Estenstadhytta. Her vil vi anbefale alle å ta en rast med mat og drikke fra serveringsstedet. Til maten kan du nyte den flotte utsikten der oppe.

Fra Estenstadhytta følger vi veien og etter hvert skiløypa ned til Bekken. Derifra er det kun 1,5 km lett kuppert terreng tilbake til der turen startet.

Om du ønsker å gjøre turen ca 3 km kortere vil vi anbefale å parkere på Bekken P-plass. Du vil uansett gå innom velkjente turmål som Månen og Estenstadhytta.

ut.no - turkart

Smistad - Rønningen, 7 km

Mange av de som har vokst opp i Trondheim har gått på tur inn til Rønningen, både på beina om sommeren og på ski om vinteren. Rønningen er alltid et godt turmål hvor du kan kjøpe både mat og drikke til rasten. De siste årene har Trondhjems Turistforening også lagt ned en god jobb med å gjøre utearealene veldig attraktive for lek i Turboskogen og overnatting med hengekøye i tre flotte gapahuker.

Dette turforslaget er nok så enkelt. Fra parkeringa på Smistad følger turen grusveien inn til Rønningen. Det er 2,5 km fra parkeringa til markahytta. Etter en stopp med både rast og lek på Rønningen følger vi hovedstien i retning Granåsen. Etter 2 km fra Rønningen tar vi av Pilgrimsledenstien. Terrenget er litt mer ulent enn tidligere på ruta, men ikke krevende. Stien går i kuppert stigning til vi kommer inn på Smistadbakken som er grusveien som fører oss tilbake mot der vi startet turen. Siste del av turen går noen hunder meter på asfalt i slak nedoverbakke mot parkeringsplassen.

Vi har lagt turen inn som en rundtur, men kan også gås tur/retur på grusveien inn til Rønningen. Den er da både godt tilrettelagt for de med barnevogn og de i rullestol. Totalt 5 km begge tur/retur. God tur til Rønningen!

ut.no - turkart

Langturen - fra 10 km og lengre

Markaområdene i og rundt Trondheim byr på et mylder av muligheter. Alt i fra godt tilrettelagte folksomme stier ved sjøkanten til ensomme myrer mot Trondheimsregionens høyeste topper. Langturer kan både være sosialt med venner og familie, eller alene hvor stillheten og naturen kan nytes helt alene.

På denne siden har vi lagt ut turforslag vi omtaler som «langturer». Disse turforslagene er fra 10 km og lengre. På turer som varer over flere timer er det alltid lurt å ha med en tursekk med både mat og drikke, samt ekstra bekledning om været skal endre seg.

Skistua - Kudalen - Storheia, 14,6 km

Dette er en tur for de gode sommer- og høstdagene. Turforslaget kan for mange virke både langt og i tøft terreng, men til gjenngjeld får man oppleve noen av Bymarkas vakreste turområder! Vi starter ved Skistua og går rundt Vintervannet. Videre følger man stien på vestsiden av Gråkallen til vi går mot Svahylla og Gamle Bynesvei.

Turen går et godt stykke langs Gamle Bynesvei før den svinger ned i Kudalen. I bunn av Kudalen er det tøffe stigninger opp mot Elgsethytta hvor det er godt egnet for en rast. Om man syns turen er i lengste laget er det mulig å følge veien tilbake til Skistua, evt. gå inn til Elgsethytta og ta siste halvdel via heiene.

Fra Elgsethytta følger vi stien inn til Bosbergheia og videre til toppen av Storheia. Fra Storheia går turen videre rundt sør- og østenden av Kvistningen. Deretter går det en svak sti over myra til toppen av Rundheia. På Rundheia kan man nyte flott utsikt over «Heiene» med Kvistningen rett under seg, eller mot Gråkallen fra andre siden. Fra Rundheia går man ned på Storheiastien og følger siste del av ruta på veien som går mellom Henriksåsen og Elgsethytta.

Vi anbefaler å gå denne turen når terrenget er tørt, gjerne en fin sommer- eller høstdag. God tur!

ut.no - turkart

Lian - Grønnlia, 11,4 km

Grønnlia er en av Trondheims mest populære markahytter, og det er Grønnlia som er turmål for dette turforslaget. Dette er en tur på tørre stier og skogsveier i kjernen av Bymarka. Turen er 11,4 km lang.

Turen starter ved Lianvannet og trikkestoppen på Lian. Vi følger stien raskt opp mot Flaggstanga og videre innover stien som fører oss til Stykke. Fra Stykke tar vi av turstien som går inn til Grønnlia. Her anbefaler vi å ta en rast med gode bakevarer fra markahytta. Det er også flott utsikt fra Grønnlia og utover Skjellbreia.

Vi har lagt opp turen som en rundtur, derfor følger vi den kupperte turstien på østsiden av Skjellbreia fram til Marken. Fra Marken følger vi Skjellbreiveien omtrent 1 km før vi tar av den nylig gruslagte stein mot Klokktjønna. Deretter følger vi Hallsetaunveien til Våddan/diket, og deretter Solemsveien tilbake til turens utgangspunkt ved trikkestoppen på Lian.

Dette er en tur som går innom flere av Bymarkas mest populære tursteder og stier. Du vil også møte idylliske naturperler og tjønner langs vårt turforslag. God tur!

ut.no - turkart

Ilaparken - Våttakammen - Geitfjellet, 10,5 km

Dette er et turforslag for de som er glad i å klatre høydemetre, gå på morsomme stier og liker spektakulær utsikt! Vi har laget en tur fra Ilaparken og opp i nordøstlige toppene i Bymarka. Turen går til Våttakammen (286 moh) og Geitfjellet (416 moh).

Vi starter turen i Ilaparken. Hit er det både mulig å ta buss og trikk, samt parkere med egen bil i områdene rundt. Første halvdel av turen går stort sett i motbakke. Opp Iladalen følger vi den populære turstien og trappene opp til Theisendammen. De første 1,5 km er i spennende terreng, til tross for at det er mange høydemetre. Videre går vi gjennom Fagerlia og til Strandlinja. Etter ca 600 meter langs Strandlinja tar vi av til venstre og begynner klatringen opp mot Våttakammen. Stien er ulent og det er til tider bratte bakker mot turens første delmål. På Våttakammen er det flott utsikt over Trondheim. Videre er turterrenget noe lettere på ferden mot Geitfjellet, selv og stien fortsatt er kronglete og vi skal bestige noen flere høydemetre. Men når toppen av Geitfjellet er besteget vil du kunne nyte flott utsikt over Trondheim og opp mot Bymarka og Gråkallen.

Ned fra Geitfjellet følger vi den populære turstien ned mot Helkantsætra og videre til Sommersætra. På godværsdager vil vi anbefale en tur innom de åpne områdene ved klubblokalene til Trondheim Golfklubb for å nyte den praktfulle utsikten over Theisendammen og Trondheim. Avslutningsvis følger vi samme tursti som vi gikk opp på vei tilbake til Ilaparken.

Det kan være lurt å ta med seg tursekk med mat, drikke og ekstra klær på denne turen. Det er også viktig med gode tursko/joggesko på de til tider kronglete stiene som er på ruten.

ut.no - turkart

Bekken - Liaåsen - Estenstadhytta, 11,4 km

Det er fantastisk å gå på tur i Estenstadmarka. Her er det mulig å finne bestige høye topper, gå innom serveringssteder og avkjøle kroppen med et forfriskende bad. Med dette turforslaget prøver vi nettopp å gå innom alle de nevnte punktene. Turens to hovedmål er Estenstadmarkas høyeste topp, liaåsen (429 moh) og turhytta Estenstadhytta.

Vi starter turen fra Bekken P-plass og skal bevege oss i selve kjernen av Estenstadmarka. For å komme til Liaåsen er det naturlig nok en del høydemeter man må bestige. Terrenget har både bratte bakker, tørre og våte stier. Om man føger turkartet og skiltingen til Liaåsen skal det være greit å komme fram.

Fra Liaåsen går turen videre i retning Styggdalen. Vi følger turveien gjennom Styggdalen før vi går ned mot Tømmerholtdammen og Estenstaddammen. Her er det både tilrettelagt for bading og soling på gode sommerdager, rast og fiske. Dette er et idyllisk område som er svært populær for turgåere og barnefamilier.

Videre går vi opp til Estenstadhyta som holder åpent 5 dager hver uke. Sjekk åpningstidene på hytta om du planlegger et besøk. Siste del av turen går vi en god runde i lysløypa og videre ned mot Bekken P-plass.

Dette er en flott tur på 11,3 km hvor man bør ha godt fottøy. Om turen er litt for lang kan man korte den ned ved å gå direkte ned til Bekken i det man kommer inn på Estenstadveien.

Foto: trondheim.no

ut.no - turkart

Rundtur i Vassfjellet - 11,6 km

Vassfjellet er for mange kjent gjennom vintersportsstedet Vassfjellet Vinterpark, men er nok mindre besøkt gjennom barmarkssesongen. Turterrenget som er tilknyttet Vassfjellet er stort og utrolig variert. Det er flere gode utgangspunkter for flotte sider både fra Klæbu og Melhus. Vi ønkser i denne omgang å anbefale en tur fra Tanem skole i Klæbu. Turforslaget er går ikke til den velkjente Vassfjellmasta, men det er mulig å fortsette på stien til toppen om du ønsker å nå det idylliske toppunktet.

Turen vi anbefaler er bedre kjent som «kort løype» under Vassfjellet Rundt som arrangeres siste helga i august hvert år. Mye av turen går på skogsbilveier og godt etablerte stier, men man kommer også innom et kort myrstrekke. Naturlig nok er turen preget av en del høydemeter første halvdel, deretter lettere terreng siste del.

Turen går fra Tanem skole og følger skogsveier og tørre stier forbi Forsetvollen og forbi Svartåsen. Rett før man kommer til Vassfjellet Skisenter tar man av en sti som går opp til myrene ved Steinslettåsen. Her står man på underside av Tortberga og ser opp mot Vassfjellmasta.

På vei ned fra turens høyeste punkt går stien i kupert terreng nedover, før man etter hvert kommer inn på en skogsvei. Om man ønsker en litt kortere tur kan man ta av veien som går parallelt med Grasmyrbakken, eller ta hele turen rundt som følger sti rett ned til Tanem skole.

ut.no - turkart

Turforslag til Skistua

Her finner du noen turforslag der du kan starte i de ytre delene av marka og gå opp til Skistua, som har siden 1896 vært turmål nr. 1 for byens befolkning. Det finnes selvfølgelig andre stier oppover også, men vi har valgt oss ut dem vi tror det vil være lettest å finne fram på. Distanseangivelsene gjelder en veg. Trondhjems Skiklub ønsker deg velkommen ut i marka og håper du finner inspirasjon til noen fine turer her.

Vi har angitt hvilke busser du kan bruke. Det gjør at her har man muligheten til å kombinere forskjellige turer. Starte et sted og avslutte et annet. Synes du det er tøft gå opp til Skistua, kan du ta bussen opp i stedet og gå hjemover. Da blir det en overkommelig tur for de aller fleste, både barn, voksne og eldre. Sjekk alltid AtB sine rutetabeller.

Her er også angitt parkeringsplasser, ved eller i nærheten av startstedet for turene.

Vi anbefaler også ut.no for flere turforslag.

Distanse: Byåsen Butikksenter – Lavollen – Skistua 6 km, Byåsen – Fjellssætra – Skistua 5 km
Servering: Sommersætra, Lavollen og Skistua
Transport: Buss nr. 11 til Byåsen Butikksenter og nr. 26 Fjellseterveien-Skistua.
Parkering: Ferista.

Start fra Ferista, går gjennom grinda og ned mot Theisendammen, Stokkejordet og Blyberget, videre til demningen på Theisendammen. Ved Stokkejordet og Blyberget kommer stien inn fra Byåsen Butikksenter. Etter demningen går stien på nordsiden av Golfbanen på Sommersetra. Det er åpen kaffe på Sommersetra. Turen krysser Tømmerdalsvegen og følger Gamle Bynesveg opp til Lavollen. Fra Lavollen går turen opp til Kobberdammen, over demningen og videre opp stien mot Instruktørbakken og Lille Gråkallen. Fra toppen her går det slakt ned forbi Blomstertjønna frem til Skistua. Det er mye stigning på turen opp til Skistua, men hjemturen blir desto lettere, bare nedover.

Hjemturen går mot Studenterhytta og Akebakken forbi Fjellseter kapell. Videre går det ned deler av Familiestien og Gammel Skiveg mot Baklidammens nordlige side og stien frem mot Ferista. Dette er en flott tur gjennom Iladalen, med mange flott utsiktspunkter.
Denne delen er farbar med barnevogn.

Distanse: Lian – Skistua 3,5 km
Servering: Sans og Samling og Skistua
Transport: Gråkallbanen til Lian.
Parkering: Solemsvegen og Lian.

Lianvegen går fra Solemsvegen opp forbi Lian restaurant og videre forbi flaggstanga, boligområdet og videre fram til Fjellsætra. Veien er vinterbrøytet. Det er planlagt ny hovedsti fra denne vegen opp til Skistua. Denne vil være del av ny lysløype, og være et viktig bindeledd mellom de nedre delene av marka og Skistua. Inntil denne blir opparbeidet, må krysse Fjellseterveien og gå den relativt tunge etappen opp Akebakken til Skistua.

For dem som ønsker å gå på sti er det et alternativ å starte med å gå rett opp til Lian restaurant, og grusvegen som tar av nordover på gårdsplassen. 4-500 meter oppe i vegen, innunder Solemsåsen, tar det av en sti som tar opp over Solemsåsen og kommer inn på Lianvegen omtrent ved Tribunen. Stien er på enkelte partier noe utvasket, og går over et par myrpartier som kan være litt våte. Oppe i Solemsåsen er det fin utsikt østover.

Distanse: Granåsen – Lian – Skistua 6 km, Granåsen – Stykket – Skistua 7 km
Servering: Skistua
Transport: Buss nr. 23.
Parkering: Granåsen.

Her er det mange alternative vegvalg. Her kan en starte med å gå vegen fra Leirbrua eller vegen fra parkeringsplassen forbi Høgåsbakken. Har en behov for å trille, bør en følge grusvegen forbi ridebanen og Vådangårdene til bilvegen på Vådan, gå vegen bort til Vådankrysset og følge Skråstien opp til Lianvegen. Videre følges Lianvegen til Fjellsætra, og herfra opp Akebakken fram til Skistua.

På Vådan kan en alternativt ta til venstre, følge traktorvegen opp til Stykket forbi Lagmannsætra og videre til Lianvegen. For gående er det kanskje finest å starte opp grusvegen til Frøset, og følge sti videre forbi Bangtjønna og Klokktjønna til Stykket. Fra Lagmannsætra følges den fine og slake stien direkte til Fjellsætra. Her vil den nye kombinerte sti- og lysløypetraseen bli en viktig forbindelse til Skistua. Den vil ta av til venstre der Lianvegen krysser dagens lysløype.

Distanse: Ringvål – Stykket – Skistua 9 km, Ringvål – Grønlia – Skistua 8 km
Servering: Grønlia og Skistua
Transport: Buss nr. 78
Parkering: På Skogly

Det går skogsbilveg fram til Vellikvannet. Herfra følger vi sti, som planlegges oppgradert til hovedsti fram til hovedstien fra Rønningen til Marka. Her er det siste stykket fram til Marka planlagt omlagt for å få en tørrere og mer idyllisk trase.

Fra Marka går det tursti fram til Grønlia og videre hovedsti opp Henriksåsen til Skistua.

Alternativt kan en fra Marka følge skogsvegen til Stykket, gå videre langs stien forbi Lagmannsætra til Fjellsætra og ta Akebakken opp til Skistua.

For barnevogner er sistnevnte brukbar, men fra Lagmannsetra er det best for trillende å følge vegen til Fjellsætra.

Distanse: Berg – Skistua 8 km, Klefstadhaugen – Skistua 6 km
Servering: Grønlia og Skistua
Transport: Buss nr. 75.
Parkering: Klefstadhaugen.

Med utgangspunkt på Berg følges den gamle vegen mot byen over Bergskaret og ned Gunnarslettbakkan til Marka, deretter følges stien langs vestsida av Skjellbreia til Grønlia. Herfra går en opp Henriksåsen forbi Vintervatnet til Skistua.

Nord på Byneset kan en enten starte på Klefstadhaugen eller ved Onsøien. Skogsveg langs begge traseer, som møtes og fortsetter som Gamle Bynesveg forbi Klefstadmyra til Svahylla. Her er to alternativer: Enten stien vest for Gråkallen via Vintervatnet, eller øst for Gråkallen borbi Nordrenna og Blomstertjønna. Begge stier har våte partier pr. i dag, men gir flott utsikt over henholdsvis Klefstadmyra og Iladalen mot byen.

Distanse: Trolla – Fjellsætra – Skistua 6 km
Servering: Damhaugen (bare helger om vinteren) og Skistua
Transport: Buss nr. 21
Parkering: Trolla idrettsplass.

God sti forbi Damhaugen til Holstdammen. Herfra er det grusveg fram til krysset der Tømmerdalsvegen slutter. Derfra kan en enten ta vestover Gamle Bynesveg og følge sti til Skistua fra Svahylla. Mer lettgått er det å følge vegen fram til Tømmerdalstorget og ta stien forbi Kobberdammen til Fjellsætra. Denne stien er godt vedlikeholdt og trillbar. Fra Fjellsætra til Skistua er det mulig å benytte Akebakken. Den er forholdsvis bratt og ikke godt gruset, slik at det kan være vanskelig å komme opp på vått føre. Fra Kobberdammen går det i tillegg en tursti opp til Skistua på nordsiden av Litl-Gråkallen. Den tar av like etter demningen på Kobberdammen. Stien er ikke aktuell for barnevogner og på vått føre er støvler nødvendig.

Turveier i markaområdene

Markaområdene i Trondheim inneholder alt fra krevende stier til turveier. Her får du en oversikt over turveier i markaområdene som er tilrettelagt for både gående, barnevogn, syklende og rullestorbrukere.

Flere av veiene blir også brøytet gjennom vintersesongen. Klikk her for å se hvilke veier i marka som blir brøytet gjennom vintersesongen.

Driftsvegen Lian – FjellsætraGang – og hesteveg
Storfurua – Stykket Gang – og hesteveg
HallsetaunevegenBrøytes av velforeningen
Granåsen – Frøset – VådanGang – og hesteveg
Nilsbyen – VådanGang – og kjøreveg
Smistad – RønningenGang – og kjøreveg til Rønningen
Leirbrua – FlatåstoppenGangveg
Bekken – EstenstadhyttaGang – og kjøreveg
Reppe – TjønnstugguGang – og kjøreveg for turutfart