Til Topps 2025
Til Topps 2025 starter lørdag 10. mai. Vi har valgt ut 10 flotte turmål i Trondheimregionens markaområder. Noen lett tilgjengelig, andre krever mer innsats for å nå. Registrer ditt besøk i app eller noter kodeordet. Trondhjems Turistforening og Trondhjems Skiklub ønsker alle en riktig god tur!
I perioden 10. mai til 12. oktober har du muligheten til å bli bedre kjent i Trondheims markaområder. Trondhjems Skiklub og Trondhjems Turistforening samarbeider om Til Topps. Vi presenterer 10 turmål, som merkes med en plakat og et kodeord. Kodeordene samles opp og sendes inn ved sesongslutt. Da kan du også kjøpe pins og Kjentmannsmerke.
Vi vet at flere tusen ivrige turgåere bruker vårt aktivitetstilbud til sine turer i skog og mark. Mange har funnet nye flotte turmål, og det har blitt veldig populært blant barnefamilier. Til Topps er en spennende aktivitet for barna.
Klikk deg inn på turmålene med link til ut.no lengre ned på siden!

PREMIERING
Ved sesongslutt er det trekning blant alle som har sendt inn kupongene pr. post eller sendt oss kodeordene på e-post. Alle som har sjekket inn med appen «DNT SjekkUT» eller «UT» slipper å sende inn sine registreringer. Bli med og registrer dine toppturer og delta på konkurransen om flotte premier.
Last ned «UT»-appen gratis i AppStore eller Google Play og da få registrert alle sine “Til Topps” besøk i den.
MERKER
Kjentmannsmerker kan kjøpes av alle som registrer minimum fire topper hvert år. Disse fås kjøpt ved henvendelse til vårt kontor på Skistua eller hos Turistforeningen i Sandgata 30. Kjentmannsmerke finnes i flere utgaver, ut fra hvor mange ganger du har deltatt (1, 2, 3, 5 og 10 ganger). Det er du selv som holder rede på antallet. Pins og merker koster kr.40,- pr. stk.
BROSJYRE
Brosjyren vil kun være tilgjengelig digitalt. Det er mulig å skrive det ut om du foretrekker det.
Vi ønsker deg god tur til topps!

Til Topps 2025 - alle turmål
Klikk på turene for å åpne turbeskrivelse og link til ut.no.
TURBESKRIVELSE
Rundheia er for mange en ukjent perle i Bymarka. Selve toppen har litt skog, men med en gang man kommer over det høyeste punktet og ser sørover har man en majestetisk utsikt over Bymarkas mest populære turmål. Ved å følge utsikten fra sør til vest ser man Litjheia, Storheia og Bosbergheia, med Kvistningen mellom Rundheia og de nevnte toppene. På den andre siden har man utsikt mot Vintervasshøgda og Gråkallen. Det er mest naturlig å starte turen til Rundheia ved å gå fra en av parkeringsplassene øverst i Fjellseterveien. Følg veien inn til Elgsethytta og ta av stien inn til Storheia. Rett før du kommer til toppen av første motbakke av Storheiastien tar man av en mindre sti som går opp til Rundheia.
TURBESKRIVELSE
Våttakammen er et av Bymarkas beste utsiktspunkt, med flott utsikt over Ila og Midtbyen. Det er kort avstand til bebyggelsen, og Våttakammen er lett tilgjengelig fra flere startsteder. Reiser du med buss kan du starte ved Byåsen butikksenter og gå via Theisendammen. Kommer du med bil kan du parkere ved Ferista og gå via Theisendammen, eller parkere ved Baklidammen og gå via den. Vil du ha en lang tur kan du starte i Ila, og følge Ilabekken til Theisendammen og Strandlinja før du går siste bit opp til Våttakammen.
TURBESKRIVELSE
Rønningen i Leinstrandmarka er et er et lett tilgjengelig turmål både sommer og vinter med flere alternative startsteder. Med en sentral beliggenhet i Bymarka og servering hele året, er Rønningen et naturlig knutepunkt for turer i denne delen av marka. På tunet er det satt opp flere bålplasser, en pizzaovn, 3 hengekøyegapahuker samt en stor lavvo med benker og bord. På haugen bakom gården finner du Turboskogen. Du kan starte turen fra Saupstad skistadion, Granåsen, Smistad, Ringvål, og Lian. Startsted Granåsen har gode bussforbindelser, og gir en fin og enkel tur på skogsstier. Med bil kan du parkere på Smistad parkeringsplass, og følge grusvei inn til hytta, denne er godt egnet for sykkel og barnevogn. Ønsker du en lengre tur kan du starte på Ringvål parkeringsplass, og følge kart til Rønningen. Bruk kart om du går de mindre kjente stiene, stinettverket i Bymarka er stort og det er lett å gå inn på feil sti.
TURBESKRIVELSE
St. Hanshaugen på Charlottenlund er et grønt og fredelig område med både historisk og naturopplevelsesmessig verdi. Det ligger ca. 7 km øst for sentrum og er lett tilgjengelig med buss og tog, blant annet via Rotvoll stasjon. Området egner seg godt for korte spaserturer, men det er også mulig å gå ned til Ladestien og følge den langs fjorden. Her får du flott utsikt over Trondheimsfjorden og variert terreng. St. Hanshaugen har også en historisk dimensjon, blant annet som markeringsted etter frigjøringen i 1945. Det er stille og rolig her, og området passer godt for refleksjon eller en rolig utflukt. Stiene rundt egner seg for turgåere i alle aldre og gir en god pause fra bylivet. Gravlunden i nærheten gir området en høytidelig atmosfære.
TURBESKRIVELSE
Denne turen byr på en luftig opplevelse for dem som våger seg ut på den spesielle steinformasjonen «Burmaklippen» som også går under navnet “Lille Trolltunga”. Fra Bekken parkeringsplass følger vi ”Akebakken” (stien til venstre for kjøreveien) mot Estenstadhytta ca. 70 meter før vi tar av til venstre gjennom en portal merket «SKOGSTI». Etter ca. 150 meter deler stien seg og vi tar igjen til venstre. Vi følger denne stien ca. 500 meter i stigende terreng. Akkurat i det stien gjør en skarp sving mot høyre og opp en liten kneik, tar det av en litt bortgjemt sti til venstre som fører ca. 50 meter ned til den såkalte «Burmaklippen». Turen er ikke skiltet, men stien er tråkket godt, og du kan finne det på kart og UT.no. Fra klippen er det flott utsikt utover et vakkert kulturlandskap som på folkemunne ble kalt «Burmadalen». Navnet skal ha oppstått under byggingen av Estenstadveien på 1950-tallet da krigen i Burma var det store samtaleemnet blant anleggsarbeiderne. Når man går fra P-plassen er turen er ca. 1 km.
TURBESKRIVELSE
Liaåsen er Estenstadmarkas høyeste punkt og er et mye brukt turmål med flott utsikt. Toppen ligger sentralt i marka og kan nås fra de fleste boområdene rundt marka: Steinan, Jakobsli, Solbakken, Bratsberg og Blakli for å nevne noen. Fra nord er det mest naturlig å følge stinettet til Tømmerholt, deretter opp mot Styggdalen, til høyre mot Lomtjønna og videre sørover til Liaåsen. Alternativ vei tilbake er øst for Tomsetåsen, ned innerst i Styggdalen, over Månen og eventuelt innom Estenstadhytta. Kommer du med bil kan du parkere på Bekken parkeringsplass, den har god kapasitet men det kan bli fullt på søndager. Alternativt kan du ta buss til Lohove, og følge bilvei i ca. 1,5km til Bekken parkering, hvor du finner portalen til Estenstadmarka. Mange sykler i Estenstadmarka, men det er ganske bratt og smalt, så vis hensyn. Vi anbefaler at du parkerer sykkelen og går i områdene sør for Styggdalen.
TURBESKRIVELSE
Kjør til Sveberg, og ta til venstre mot Abrahallen. Der er det gode parkeringsmuligheter. Derfra er det kort vei ned til Stavsjøen, som er flott tilrettelagt, med tursti, og fiskeplasser. Turen til Merkespynten kan legges øst for Stavsjøen, over demningen og drøyt 500 meter videre langs sjøen. Der går det av en sti til venstre og bratt oppover åsen mot Stavsjøfjellet. Oppe på åsen dreier stien sørover og går til Merkespynten omtrent der stien krysser høyspentledningen. Toppen er merket av Malvik Idrettslag, med litt historie om hvordan toppen fikk sitt navn. På tur tilbake kan man gå mer rett vestover til man kommer inn på stien rundt Stavsjøen. Stien går rundt sjøen.
TURBESKRIVELSE
Hevillen er et flott turmål i Malvikmarka og kanskje Til Topps mest krevende turmål for mange. Turen er ikke merket, så her må du ha med kart eller mobil for å finne fram. På toppen av Hevillen møtes tre kommuner; Trondheim, Selbu og Malvik.
Et naturlig utgangspunkt for turen er parkeringsplassen Saksvikvollen. Herfra kan man følge sti på nordsiden av Sjåvidthøgda. Derfra følges myrdragene sørøstover, forbi Bjørnstadtjønna. Det er det litt ulendt et kort stykke. Videre sørøstover er det grei fremkommelighet. Når du kommer ned mot Heviltjønna er det best å holde høyden sør for tjønna, men ikke for langt sør. Det er best å komme inn mot toppen fra nordvest. På sørsiden er det bratt.Turen ned kan som et alternativ legges sørvestover til Litjdragstsjøen, og deretter langs vei tilbake til Saksvikvollen.
Et lettere alternativ er å sykle fra Saksvikvollen til Litjdragstsjøen og gå derfra. Turen fra Saksvikvollen langs beskrevet rute er knapt fire km hver vei. Terrenget er ikke spesielt lettgått, det er mye opp og ned, så regn med at formiddagen går med til turen.
TURBESKRIVELSE
Trondheimsmarkas høyeste punkt og gir en majestetisk utsikt over store deler av regionen. Det er flere mulige startsteder. Du kan parkere eller ta buss på Skjøla eller Tanem. Herifra får du en lengre, men slakere, tur. Fra Skjøla går det sti sørover mot Damtjønna, og kan derifra følge høydedraget over Reinslettdalåsen. Fra Tanem skole kan du følge traktorvei/sti fra grustaket oppover mot Reinslettdalåsen, deretter sørvestover mot toppen. Starter du fra Løvset i Melhus kan du følge stien opp via Vassfjellhytta til toppen. Fra Kvål er det mulig å gå/sykle på grusvei opp.
TURBESKRIVELSE
Øyberget gir en flott utsikt over Øysand og Bymarka, og kan nås fra to parkeringsplasser. Den lengste turen på 7km starter på Bjønnabakkan. Følg skilt til Varmbo fra Melhus sentrum og følg bakkan til Øyås. Følg hovedstien og skilting mot Øyberget, det går flere lysløyper og stier, så det er lurt å følge kart hvis du ikke har gått her før. Stien er godt trådt, og det har også blitt merket deler av løypa med grønne skilt. På Øyberget kan du nyte utsikten og ta rasten på de flotte parkbenkene som står plassert i området.
Ønsker du en kortere og mer barnevennlig tur kan du starte fra Kvernberget parkering (betalingsparkering til veilaget). Da følger du traktorvei et lite stykke før du kommer til Haugrommet, herifra følger du den samme stien som om du hadde gått fra Bjønnabakkan. Denne turen er 3,5km totalt.