Minneord Gaute Myhre
19.05.1939- 25.01.2024
Gaute vokste opp i Fagerlia i nært naboskap med Bymarka. Det naboskapet satte et stort preg på Gaute sitt liv. Gaute hadde mange kvaliteter som utspilte seg på ulike arenaer, men kanskje var det Bymarka som fikk den største delen av hans engasjement. Gaute engasjerte seg sjelden litt i noen saker, når han først engasjerte seg ga han full gass. Han hadde en utømmelig energi. Han jobbet nesten døgnet rundt med et eller annet – en ting er sikkert – han sov ikke bort livet sitt. Gaute hadde en enestående kunnskap om Bymarka, det er neppe mange knauser, topper, stier, steder som han ikke har besøkt eller som han ikke har god kunnskap om. Han var en flittig skribent, forfatter og fotograf. Mye av hans Bymark-kunnskap er godt dokumentert i flere bøker og tusenvis av fotografier. Dette gjorde ham til en ettertraktet foredragsholder. Hans foredrag ble alltid fremført med stor entusiasme og detaljert kunnskap som smittet over på hans tilhørere og nytt engasjement ble skapt.
I tillegg til alle disse oppgavene fant han også tid til mange turer både i marka og til fjells og han opprettholdt en fysisk form nesten helt til det siste, som gjorde at mange av hans yngre venner hadde mere enn nok med å følge han.
Han var svært engasjert i Trondhjem Skiklubb og det var nok her han brukte største delen av sin lidenskap for Bymarka. Det er vel knapt en rolle han ikke har vært innom i klubben. Han var formann i 2 perioder, skiinstruktør, redaktør for skiklubbens årbok, pådriver for tilbakeføring av Skistua til Skiklubben, løypekjører og sikkert mye mere. I tillegg la han ned et stort arbeid i etablering av Skimuseet på Sverresborg som åpnet i 1997. Utstillingene i skimuseet ble senere tatt ned og Gaute arbeidet utrettelig for å reetablere et nytt skimuseum. Dette kom han dessverre ikke i mål med og hans engasjement for et nytt skimuseum blir sikkert savnet av mange. For sin store innsats i og for Skiklubben mottok han Gråkallmedaljen og senere ble han utnevnt til æresmedlem.
Som skiinstruktør var Gaute en av pionerene i Trondhjems Skiklubs instruktørforening. Flere hundre barn har deltatt på kurs under hans kyndige ledelse. Instruktører som hadde deltatt i minst 10 år fikk tildelt Gråkallgubben som også pryder diplomet som barna får tildelt etter fullført kurs. Instruktørene stiftet Gråkallgubbens veteranforening og på møtene var Gaute alltid den som hadde et foredrag klart når det ble etterspurt.
Gaute var både medlem og styremedlem i KK-12, en forening for skiinteresserte menn i Trondheim. Han fylte kriteriene til fulle, kanskje bedre enn noen andre i klubben.
Gaute har i de siste årene tilbrakt utallige timer på Gråkallmassivet for å lete etter kjente hytter som ikke finnes lenger, men som han tilslutt fant spor etter. Blant dem er Max Raebels hytte som kong Håkon og dronning Maud var innom under kroningen i 1906, samt Gråkallhytta. Det første han gjorde etter at han var på sykehuset i juni var at han sammen med sin kjære Randi fikk skrevet navnet på Killingsteinen som ligger på Strandlinja rett opp for Fagerlia.
Gaute betydde mye for mange og han blir stående som en rollemodell som veldig mange av oss vil savne.